Oorsponkelijke plannen Russell Page van beschermde Tuin Depoortere in Kortrijk online

Het Garden Museum in Londen, dat het archief van de Britse tuinontwerper Russell Page beheert, heeft de plannen van de Tuin Depoortere in de Wolvendreef in Kortrijk online geplaatst.

 


De Vlaamse regering heeft in september 2014 een met verkaveling bedreigde tuin van Russell Page in Kortrijk beschermd. Russell Page (1906-1985) was een van de belangrijkste Britse tuinarchitecten van de twintigste eeuw en de tuin in Kortrijk was zijn eerste tuin in België. Hij werd aangelegd in 1952 bij een klassieke villa van Jacques Viérin voor tapijtfabrikant Franck De Poortere. De tuin wordt in opdracht van de nieuwe eigenaars momenteel gerestaureerd door Paul en Antoine Deroose.

De tuin is ontworpen uitgaande van de inplanting en de gevelopbouw van de woning en rekening houdend met de vorm en de oppervlakte van het terrein en van de oriëntatie. Het ontwerp bevat verwijzingen naar het landschap en de tuinen in zuidelijk West-Vlaanderen met zijn appelboomgaarden met witgekalkte stammen en moestuinen met paden afgeboord door horizontale fruitsnoeren. Russel Page beschrijft in zijn in 1966 verschenen The Education of a Gardener deze invloed als volgt: ”A little further north at Courtrai, where apples flourish, I have used them in the same way … coming to a house through a true orchard of standard apples whose trunks are newly whitewashed each spring, lining kitchen garden paths with horizontal cordons…”

Een uitgebreide reportage over deze tuin is te lezen in CG.Concept van november-december 2014.

Tuinplannen

Het Londense Garden Museum heeft de oorspronkelijke plannen van de tuin Depoortere nu online geplaatst.

 

Op de website van het Garden Museum vindt u ook een verslag van een bezoek aan de Kortrijkse tuin, in aanwezigheid van Paul en Antoine Deroose, en aan andere tuinen van Russel Page in België.