O’Fest weidt dag aan ’De Laatste Tuin’

Tijdens het O’FEST, het Festival van het Tuinontwerp welk van 12 t/m 17 juni 2017 in Apeldoorn plaatsvindt, zal elke dag in het kader van een ander thema staan. Op woensdag 14 juni is dat: De Laatste Tuin. Een poëtische titel voor een onderwerp dat de aandacht legt op begrippen als afscheid nemen, begraven, herinneren, rouwen.

De dag is opgebouwd uit drie onderdelen die zowel tezamen of apart kunnen worden bijgewoond. De ochtend begint met een bezoek aan een begraafplaats in Apeldoorn. Landschapsarchitect Karsten Orth, werkzaam bij de gemeente geeft dan een inleiding. Aan het bezoek zit een ontwerpopgave gekoppeld die tijdens workshops op donderdag en vrijdag een vervolg krijgt.


’s Middags zijn vier sprekers uitgenodigd die een concreet project van hun hand zullen toelichten:

• landschapsarchitect Lodewijk Baljon over het herinneringspark voor WOI in België;

• onderzoeker Laurie Faro over haar onderzoek naar de toekomst van het herdenken van WOII;

• Ingeborg Meulendijks over het paviljoen dat op begraafplaats Daelwijck in Utrecht;

• Marc de Bie, doctor in de archeologie, over zijn onderzoek naar natuurbegraafplaatsen in Vlaanderen.

 Toekomst van herdenken

Voor de avond zijn eveneens vier sprekers uitgenodigd, zij zullen vanuit hun vakgebied hun visie op de toekomst van herdenken geven. Dit zijn landschapsarchitect Ada Wille, auteur en filosoof Maarten Doorman, universitair docent ’Muziek, Religie & Ritueel’ Martin Hoondert en cultuurhistoricus Wim Cappers. Daarna is er ruimte voor discussie met het publiek.

De themadag over De Laatste Tuin vindt plaats in het ACEC-gebouw in Apeldoorn. U kunt zich aanmelden via [email protected].

www.ontwerpinstituut.nl