Nederlandse ontwerpers winnen wedstrijd voor project in Chinese Shenzhen [VIDEO]

De Nederlandse bureaus MLA+ en Felixx Landscape Architects & Planners hebben de ontwerpwedstrijd gewonnen voor de herontwikkeling van een gebied langs de G107 snelweg in Bao’an district in de Chinese stad Shenzhen.

Het winnende consortium bestaat uit MLA+, Felixx Landscape Architects & Planners, China Academy of Urban Planning and Design en Shenzhen Municipal Design & Research Institute. Andere bureaus die deelnamen aan de wedstrijd waren Nikken Sekkei, KCAP, OMA en ISA- Internationales Stadtbauatelier.


 

 

Het plangebied van 53 km2 beslaat een strook van 1-2 kilometer aan beide zijdes van de G107 snelweg. De G107 was voorheen de belangrijkste toegangsweg vanuit Hong Kong naar de industriestad Shenzhen. Als gevolg daarvan ontstond een gefragmenteerd industrieel landschap langs de snelweg. De afgelopen jaren kwamen hier nog plukjes woongebieden en onafhankelijk ontwikkelde commerciële functies bij. Naast directe problemen zoals wateroverlast en verkeersproblemen is het gebied kwetsbaar voor de toekomstige transitie van een industriële economie naar een op innovatie gerichte economie.

De uitdaging was dan ook om een toekomstbestendig en geïntegreerd ontwerp te maken van een divers en complex scala aan bestaand stedelijk weefsel. Het ontwerpplan ziet de snelweg G107 nog steeds als een belangrijke rode draad die de verschillende gebieden verbindt, maar de functie verandert van een utilitaire infrastructuur naar een sleutel tot stedelijke vernieuwing. Binnen deze hoofdstructuur zijn hubs gecreëerd voor verschillende stedelijke functies. Bovendien worden openbare ruimtes ingezet om verschillende elementen en functies van de bestaande stad met elkaar te verbinden.

 

01-Existing-city 02-Birds-eye-night 03-Overview

04-River-park

09-Boulevards_south-of-huangpu-road

 

Een belangrijk element in het ontwerp is dat we de regionale schaal verbinden met de lokale schaal, zegt Markus Appenzeller van MLA+. “Deze tussenschaal moet een belangrijke aanzet geven tot kwaliteit die tot nu toe ongezien is in China.” Volgens Michiel Van Driessche van Felixx gaat het om een “interessante cocktail van fundamentele uitdagingen voor een duurzame urbanisatie in een zeer diverse stedelijke omgeving. Het gaat om belangrijke milieu-, sociale en infrastructurele opdrachten in een dicht bebouwde omgeving met bijzonder weinig open ruimte.

Beeld: Felixx/MLA+