Menen krijgt nieuw stadspark

Het Park Ter Walle in het centrum van het West-Vlaamse Menen wordt in de komende jaren helemaal heraangelegd. Het moet een aantrekkelijke ontmoetingssite worden voor jong en oud. Er komt ook een nieuwe polyvalente zaal.

Het Nederlandse LINT heeft de Open Oproep van WinVorm gewonnen om Park ter Walle te ontwikkelen. De opgave betreft het ontwerp van het park en de integratie van ambities op het gebied van water, beplanting, historie, functies, mobiliteit, sfeer en gebruik.


Vaubanvestingen

De Vaubanvestingen vormen een belangrijk onderdeel van het onroerend erfgoed van deze grensgemeente. In het Park Ter Walle zijn de vestingen nog bovengronds zichtbaar. De Vaubanmuur is een overheersend gegeven in het park. Dit gegeven moet gevrijwaard worden van enige wijziging aan zichtbaarheid.

Het park verdient volgens de prijsvraag van WinVorm een goed doordacht landschappelijk ontwerp, groenstructuur en soortenkeuze van de beplanting. Aan de zuidkant, ter hoogte van de Zwemkomstraat, kan dit een groter parkgevoel creëren voor de bezoekers. Omdat het park volledig naar de zuidkant gericht is, kan het soms erg warm zijn.

Polyvalente zaal

De bestaande grote zaal die nu wordt gebruikt voor de jeugdwerking en het organiseren van evenementen, wordt afgebroken en vervangen door een nieuwe polyvalente zaal. Deze wordt grotendeels ingepland in de zone van de afgebroken bebouwing en gedeeltelijk in de zone ten zuiden ervan. Het nieuwe gebouw zal niet alleen als jeugdcentrum dienen: in het polyvalente gebouw zullen ook muziekgroepen kunnen repeteren en tal van stedelijke evenementen, maar ook activiteiten van andere organisaties kunnen plaats hebben.

De buitenwanden van de nieuwe zaal, ontworpen door Inoforma, bestaan uit zichtbeton en aan de zuidgevel wordt een constructie in gegalvaniseerd staal voorzien die enerzijds dienst doet als zonnewering en anderzijds als frame voor het ophangen van een uniform bannersysteem voor het aankondigen van activiteiten.

 

afbeelding15

 

Monumentaal en actief

LINT stelt voor om van Park ter Walle een stadspark te maken met een natuurlijk, monumentaal en actief karakter. Oude landschappelijke structuren als de Geluwebeek en de oude Vaubanvesting staan in het ontwerp centraal en zullen worden gebruikt en versterkt.

De vesting vormt het decor voor Park ter Walle. Overdag kan er langs worden gewandeld door kleurrijke bloemenvelden en ’s avonds wordt de vesting aangelicht. De grond vrijgekomen uit de bouw van een nieuw buurtcentrum wordt gebruikt om parkhellingen van gras te creëren met zitmogelijkheden en speelaanleidingen. Een serie van speciaal ontworpen zitelementen langs de paden en in de parkhellingen geven het park herkenbaarheid en uitstraling.

De natuurlijke gradiënten en hoogteverschillen zijn kenmerkend voor de beekvallei en worden geaccentueerd en weer beleefbaar gemaakt, aldus LINT.  Een nieuw padensysteem geeft het park betere entrees en maakt het mogelijk om verschillende wandelingen te maken in het park.

Het centrale parkdeel met de sportvelden heeft een weids karakter, waardoor er lange zichten door het park ontstaan.
In het ontwerp van LINT wordt de oude beek ontwikkeld tot een wadi met avontuurlijke paden en speelplekken, de wadi speelt ook een belangrijke rol in het verbeteren van de waterhuishouding van het park.

LINT werkt voor de opdracht samen met Atelier Ruimtelijk Advies.

 

YTo0OntzOjE6InMiO3M6Mzg6InB1YmxpYy9tZWRpYS91cGxvYWQvTElOVCBNZW5lbnBhcmsuSlBHIjtzOjE6InciO2k6MTAyNDtzOjE6ImgiO2k6MDtzOjE6ImMiO047fQ%3D%3D