Meer biodiversiteit en tuingenot met instant bloementapijten

Dat we nood hebben aan biodiversiteit in onze leefomgeving staat als een paal boven water. Door velden met wilde bloemen te creëren, kun je je steentje bijdragen. En laat dat nu net de specialiteit zijn van tuinarchitect Frank Adriaenssens.


Onder de naam BT-Bloementapijten heeft Frank Adriaenssens een mooi kant-en-klaar product dat zich laat verwerken zoals graszoden. Voorgekweekte matten leveren instant bloemenweiden met een natuurlijke aanblik. Een habitat is het voor zeldzame vlinders, bijen en vogels. Ecologisch een voltreffer. “Maar wij mensen worden daar ook beter van”, klinkt Adriaenssens overtuigend. “Mens en maatschappij staan geweldig onder druk. De trend van ‘terug naar de natuur’ kan soelaas bieden om tot rust te komen en onze aarding terug te vinden. Zeker in de bizarre omstandigheden waar we de afgelopen maanden in hebben gezeten.”

Klimaat- en milieuvriendelijk

Er wordt gewerkt met zadenmengsels van meerjarige wilde bloemen en grassen. Elk jaar opnieuw is de kleurenpracht dus een feit. Niet onbelangrijk: men kiest voor een onderhoudsvriendelijke en kostenbesparende aanpak tegelijk. “In de herfst eenmaal maaien en klaar! Onze bloementapijten kunnen verder goed tegen droogte en je dient ze niet te bewateren. Tenzij bij de plaatsing in extreme droogteperiodes.”

Goed waterdoorlatend zijn ze ook, en dus help je mee om het grondwaterpeil te pimpen en op peil te houden.

“Met de klimaatopwarming mogen we ons verwachten aan steeds extremere weersomstandigheden. Bloemenweiden hebben een groot regeneratie-vermogen, overstromingen kunnen geen kwaad. In steden kunnen ze verkoeling brengen waar nodig. Bovendien hebben ze een luchtzuiverende impact waardoor ze CO2 absorberen.”

CG Concept magazine is een vakblad met vakliteratuur voor de professionele groensector in België. Kies nu voor kant-en-klare bloementapijten en zorg zo voor meer biodiversiteit en kleur in je tuin. De mogelijkheden zijn eindeloos bij BT-Bloementapijten. Lees meer in het CG Jaarboek 2021.
© BT-Bloementapijten

Instant resultaat door unieke werkwijze

Zo’n bloemenweide zorgt niet enkel voor kleur, maar dus ook voor extra leven in de tuin. “Vanuit de praktijk wist ik dat het niet zo evident is om een bloemenweide aan te leggen”, vervolgt Frank. “In mijn zoektocht naar een efficiënte oplossing belandde ik bij Wildflower Turf in het Verenigd Koninkrijk. Hun groeimethode zonder substraat is uniek. Eens de matten zijn ontrold en geplaatst, zie je dat de wortels tot vijf keer sneller groeien en een dichte wortelmat vormen. Onkruidzaden worden zo in de kiem gesmoord, waardoor overvloedig wieden tot het verleden behoort.” Inmiddels is BT-Bloementapijten de officiële verdeler voor Wildflower Turf in de Benelux.

Weide op maat

Om de kwaliteit te bewaken, werkt BT-Bloementapijten enkel samen met professionele tuinaannemers. Het is een beproefd systeem van bloemenweiden aanleggen, Frank Adriaenssens kan eenieder op korte termijn een verrukkelijk resultaat garanderen. Dat brengt ons bij geuren en kleuren. Genieten met alle zintuigen. Je kunt opteren voor matten die een landschappelijke bloemenweide opleveren, een bloemenborder of een schaduwminnend tapijt.

“Nieuw is de bloemenweide die voor meer aroma zorgt. Daar kunnen we zelfs bepaalde kruiden in verwerken.” Droom je van een bloemenweide met typische kenmerken zodat ze perfect aansluit bij huis en tuin? “Maatwerk is mogelijk. De mix van zaden wordt dan samengesteld volgens de wensen van de klant. Dit kan pas vanaf een oppervlakte van 400 m² en je moet rekenen dat we een half jaar voorbereidingstijd nodig hebben.”

Succesverhaal voor elke toepassing

Met BT-Bloementapijten schrijft Frank een succesverhaal en steeds komt daar een vervolg aan. Betreft het grotere projecten – privédomein, openbare ruimte of publieke parken – dan heeft hij een gecombineerde oplossing in petto.

“In de omgeving van de gebouwen werken we met onze bloementapijten en verder weg met veldbloemenaarde.” De traditionele zaaimethode in volle grond kan niet op tegen de geavanceerde werkwijze van BT-Bloementapijten. “Met een voorgemengd organisch groeimedium bedekken we de ondergrond. Zo kan de zon er niet bij en zijn we het onkruid alweer te snel af.” Vergeleken met de kant-en-klare bloementapijten vraagt veldbloemenaarde iets meer onderhoud bij de opstart, maar minder groeiplaatsvoorbereiding.

Terug naar de natuur

De creaties van BT-Bloementapijten zijn een streling voor het oog, ze sieren tuin en landschap en zijn een eerbetoon aan de pure schoonheid van de natuur. Per tapijt ontluiken wel dertig inheemse en niet-inheemse soorten. Denk dan aan: beemdooievaarsbek, sleutelbloem, gewone margriet, kleine ratelaar, Sint-Janskruid, duizendblad, vlasbekje, wilde marjolein. Spectaculair! De boodschap van Frank Adriaenssens tot slot is duidelijk. “Laat ons samen de aarde koesteren en geef een stuk van uw tuin terug aan de natuur.”

www.bt-bloementapijten.com

» Bestel hier het Jaarboek voor de Belgische groensector. Gratis verzending!
CG Concept magazine is een vakblad met vakliteratuur voor de professionele groensector in België. Kies nu voor kant-en-klare bloementapijten en zorg zo voor meer biodiversiteit en kleur in je tuin. De mogelijkheden zijn eindeloos bij BT-Bloementapijten. Lees meer in het CG Jaarboek 2021.
© BT-Bloementapijten

Tekst: Patrick Retour