Loopmaaiers voor tuinaannemers

In kleine particuliere tuinen werken tuinaannemers met loopmaaiers. Bij aanschaf zijn niet alleen prijs en technische kwaliteiten belangrijk, ook ergonomische aspecten verdienen aandacht. Groen Kennisnet wijdt hieraan een themadossier, gebaseerd op een aantal artikelen in het vakblad Tuin, Park en Techniek dat een aantal loopmaaiers testte.

Naast enkele harde gegevens als maaibreedte en gewicht, keken ze ook naar de bediening en onderhoud. Hoe makkelijk start de motor? Hoeveel onderhoud vraagt de motor? Conclusie van de tests: een ideale maaier is er niet, wel een hele goede. En dat is toevallig de goedkoopste…


Bekijk hier de testresultaten: Maaifratsen (over de ergonomische aspecten) en Variatie in looptechniek (over de technische aspecten).

Werkbreedte

De werkbreedte van die maaiers varieert niet zoveel, meestal is dat iets meer dan 50 centimeter.

Gewicht

Het gewicht kan nogal uiteenlopen. Er is een loopmaaier met een accumoter die niet meer dan 33 kilo weegt, terwijl een andere loopmaaier 71 kilo weegt. Een zwaardere machine vraagt niet alleen meer fysieke inspanning, hij kan ook sporen veroorzaken wanneer de bodem vochtig of kwetsbaar is.

Voor de manoeuvreerbaarheid is het gewicht op de voorwielen belangrijk. Als het gewicht niet te hoog is, kunt u makkelijker manoeuvreren onder bomen, heesters en bij perken.

Loopsnelheid
Om plezierig te werken met een loopmaaier moet de loopsnelheid van een machine passen bij uw eigen loopsnelheid. Een loopsnelheid van 3,5 tot 5,5 km per uur wordt als ideaal ervaren. Bij alle machines kun je de loopsnelheid variëren. Bij de ene machine is die snelheid instelbaar tussen 2,6 en 3,9 km per uur – deze maaier wordt als traag ervaren – en bij een andere maaier tussen 5,5 en 6,5 km per uur.

Mulchen
Bij het mulchen wordt het afgemaaide gras niet opgevangen maar langs een mes in een ‘combidek’ geblazen waar het versnipperd wordt. Die snippers worden vervolgens weer teruggeblazen en bedekken zo de bodem. Het draagt bij aan de opbouw van organische stofgehalte van de bodem, is het idee. In het artikel ‘Dek voor elke plek‘ worden loopmaaiers met zo’n combidek of ‘2-in-1-dek’ besproken. Er zijn ook maaiers met een ‘3-in-1-dek’ of ‘4-in-1-dek’.

Bedieningsgemak
Het bedieningsgemak kan bijdragen aan het werkplezier. Hoe makkelijk bedient u de koppelingen voor het maaien en rijden? En hoe makkelijk stelt u de maaihoogte in? Soms is dat een kwestie van een enkele duimdruk. Ook de opvangbak moet u makkelijk weg kunnen halen.

Accu

Loopmaaiers op accu hebben een aantal belangrijke voordelen en zijn geschikt voor niet te langdurig professioneel gebruik. Ze zijn licht en zijn een toonbeeld van eenvoud.  “Geen getrek aan het startkoord van een motor die de eerste keer niet wil aanslaan; geen gepiel met vette bougies en geen gemors met benzine,” aldus het artikel ‘Professioneel speelgoed‘. Bovendien produceren ze geen uitlaatgassen en nauwelijks geluid.

Groen Kennisnet