Londen / Tentoonstelling Russell Page

Het Garden Museum in Londen organiseert van 25 maart tot en met 21 juni 2015 een overzichtstentoonstelling over leven en werk van de vermaarde Britse tuinarchitect Russell Page: ‘The Education of a Gardener: The Life & Work of Russell Page’.

Russell Page (1906-1985) was een van de belangrijkste Britse tuinarchitecten van de twintigste eeuw. Tijdens zijn lange carrière ontwierp Russell Page vele honderden tuinen, overal in de wereld en in de meest uiteenlopende omgevingen en klimaten. Soms kleine stadstuinen, maar vooral grote tuinen en parken voor een gefortuneerd  kliënteel, zoals de Britse Prins Edward en de Hertog en Hertogin van Windsor, de Belgische koning Leopold III, en tal van bankiers en industriëlen.


Vanaf de jaren ’50 was Page België erg actief in België. Zo werkte hij o.m. in de tuinen van het domein Argenteuil in Waterloo, het Sint-Annakasteel in Itterbeek, het kasteel van Hansbeke, het kasteel van Terhulpen, het kasteeldomein Ronsevaal in Aalst en de Notelaer in Wingene. Vanaf de jaren ’70 werd België een soort tweede vaderland voor Page. Tussen twee opdrachten voor de rijken der aarde door, logeerde hij namelijk geregeld bij Robert en Jelena De Belder van het Arboretum van Kalmthout. Daar vond hij rust en vooral twee gelijkgestemde zielen met een passie voor planten en die even nonconformistisch waren als hij zelf. Hij adviseerde hen bij de aanleg van het Arboretum en vooral bij de aanleg van Hemelrijk, het privédomein van de familie De Belder in Essen.

De Vlaamse regering heeft in september 2014 een met verkaveling bedreigde tuin van Russell Page in Kortrijk beschermd. De tuin, die dateert uit de jaren vijftig, was zijn eerste tuin in België en is vrijwel intact bewaard gebleven.

CGConcept_IMG_1-15-15

www.gardenmuseum.org.uk