Leuven beschermt bomen met Treeparker-systeem

De stad Leuven vernieuwde het Herbert Hooverplein dat het stadspark met het Ladeuzeplein en de universiteitsbibliotheek. De bomenrij van het stadspark werd doorgetrokken over het Hooverplein zodat de rijweg afgescheiden is van het plein. Het Treeparker-boombunkersysteem beschermt zowel de bomen als het plein.

 


Landschapsaannemer Krinkels plaatste het Treeparker-boombunkersysteem om de bomen en het plein te beschermen. Treeparker zorgt ervoor dat de wortels niet naar boven groeien en dat ze de verharding niet omhoog duwen. Treeparker geleidt de wortels de grond in en geeft ze alle ruimte om te groeien. Zo groeien de bomen beter en sterven ze na 10 tot 15 jaar niet af door een tekort aan water en lucht. Het systeem is heel gemakkelijk om te plaatsen.

Davy Cordonnier, ploegbaas bij landschapsaannemer Krinkels: “Het plein is ongeveer 100 meter lang en is afgewerkt met klinkers en beton. Over de hele lengte hebben we boomgroeiplaatsen van Treeparker geplaatst. We hadden al ervaring met Treeparker in andere projecten en stelden de stad Leuven voor om dat systeem ook op het Hooverplein te gebruiken.”

Meer info over het TreeParker systeem is te vinden op de website van Greenmax.

Foto’s: Deschacht

Fontein

Het plein werd aan de kant van Café Commerce en La Paz vergroot tot aan de gevels met ruimte voor ontmoeting, groen en zitbanken. In het midden staat een fontein met een diameter van 18 meter die de eerste stadsomwalling symboliseert. De fontein werd ontworpen door het Nederlandse bureau Flux Landscape en gerealiseerd door de Nederlandse firma Rots Maatwerk.

De fontein bestaat uit 120 natuursteen platen in graniet. Elke plaat is uniek want een historische kaart van Leuven uit de 16de eeuw is over de hele fontein geprojecteerd.

Christian ter Hedde van Rots Maatwerk: “Alle straten en pleinen zijn in de steen uitgehouwen, net als de waterlopen van de stad zoals de Dijle. Ook de historische stads­omwalling die vroeger over het Hooverplein liep, krijgt een symbolische plek in de fontein. De omwalling wordt uitgebeeld door middel van cortenstaal platen met daarin de namen van alle poorten van de omwalling. Met behulp van ledverlichting zal de omwalling ‘s avonds uitgelicht worden.”

Voor de watertoevoer werkt Rots Maatwerk met drie technieken. In de in de steen uitgekapte waterlopen zitten leidingen verwerkt, waardoor water doorheen de rivieren stroomt. Verspreid over de fontein zijn spuitkopjes geïntegreerd waaruit water kan spuiten tot maximum 2 meter hoog. Dankzij een systeem van hogedrukverneveling zal de fontein ook nevel produceren. Het water wordt aangestuurd door een sensorsysteem. Afhankelijk van de drukte op het plein zal het water hoger (bij weinig volk) of lager (bij veel volk) spuiten. Op marktdagen en wanneer de kermis op het plein staat opgesteld, zal de fontein niet draaien. “Er zitten vier spuitgroepen in de fontein verwerkt, die allemaal individueel ingeregeld kunnen worden. Daardoor kunnen we een mooi spuitbeeld creëren”, aldus Christian ter Hedde. Naast de fontein is een ondergrondse buffer- en technische ruimte waar de waterzuivering gebeurt.