Kortrijk / Industriële Vetex-site wordt stadspark

In de Sint-Janswijk in Kortrijk komt een nieuw 1,5 ha groot park op de voormalige site van de textielfabriek Vetex. Het VETEX stadspark zal plaats bieden voor sport, spel én experiment. De bestaande Engelse tuin krijgt een opfrissing en wordt geïntegreerd in het stadspark.

 


Ooit nam de voormalige textielfabriek Vetex het volledige binnengebied in. Sindsdien zijn de meeste gebouwen gesloopt en werd de vervuilde grond gesaneerd. Door de jaren heen werd deze site het toneel van tal van activiteiten en initiatieven vanuit de buurt.

Rond de ontwikkeling van de site was er discussie tussen buurtcomité Tsjing Tsjang en de projectontwikkelaar Matexi. Het buurtcomité wou dat er zoveel mogelijk groen zou komen op de site. De projectontwikkelaar wou zoveel mogelijk woningen. In het masterplan dat het architecten- en studiebureau DENC!-STUDIO uitwerkte in overleg met de buurtbewoners, is nu beslist het op een dertigtal woningen te houden, de helft van wat oorspronkelijk was gepland. De stad Kortrijk investeert meer dan 1,3 miljoen euro in de open ruimte en in de renovatie van het vroegere centrale gebouw dat wordt heringericht als een soort verharde buurthal.

Een park van 15.000 vierkante meter op een terrein van in totaal 20.200 vierkante meter is enorm. “We komen aan bijna 80 procent groen”, zegt schepen Maddens. Hoe het stadspark er zal uitzien, is nog niet duidelijk. Er is ruimte voor sport en spel, een zone om te experimenteren, een stukje wildernis, noem maar op. “De buurt krijgt inspraak in het ontwerp”, verzekert Wout Maddens.