Koksijde / Houten uitkijktoren in de duinen

NEXT architects is de winnaar van de competitie voor de uitkijktoren Hoge Blekker in de duinen van Koksijde.

De gemeente Koksijde, provincie West-Vlaanderen en Westtoer schreven de prijsvraag uit om de landschapsbeleving in de toeristische regio’s te versterken. Met het programma ‘Horizon 2025’ wil de provincie een netwerk van landschapsobservatiepunten realiseren.


Het uitkijkpunt wordt gerealiseerd op de Hoge Blekker in Koksijde, de hoogste duin van de Belgische kust. Bezoekers stijgen naar 20 meter hoogte via een helixvormige trap om vanaf een platform onbelemmerd de horizon te beleven. De weg omhoog is besloten door houten lamellen waardoor het zicht op de omgeving tijdens de klim gefilterd blijft. Eenmaal boven wordt het uitzicht in volle glorie ervaren. Het spel tussen open en dicht en tussen extravert en introvert zorgt voor een maximale beleving van het landschap en van de toren zelf.

De Hoge Blekker bestaat bijna volledig uit een stapeling van slanke houten balkjes die samen een constructieve eenheid vormen. NEXT architects heeft voor de constructieve uitwerking samenwerking gezocht met Miebach Consulting, een Duits ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in het gebruik van hout als constructief materiaal.

De uitkijktoren maakt het spanningsveld zichtbaar tussen landschap en blikvanger, tussen geïntegreerd en autonoom, tussen bewegen en verblijven en tussen historie en heden. Het ontwerp bouwt voort op de geschiedenis van de plek en sluit aan bij de identiteit en beleving van de duin.

Burgemeester Marc Van den Bussche vertelt met trots: “Je hebt de Eiffeltoren in Parijs en je hebt de Hoge Blekkertoren in Koksijde. Dat wordt ook een icoon en een baken voor onze gemeente, zowel voor de inwoners als voor de toeristen”.

Deze uitkijktoren past in een reeks van bijzondere landmarks en uitkijkpunten van NEXT architects, waaronder het prijswinnende Elastisch Perspectief in Barendrecht dat geheel in cortenstaal is uitgevoerd en het mysterieuze It Goddeloas Fiersicht in Friesland dat uit beton is opgebouwd.

Naar verwachting wordt de uitkijktoren in 2019 gerealiseerd.