International Oak Society erkent unieke Kortrijkse eik [VIDEO]

De Kortrijkse Eik of Quercus x streimii Kortrijk is officieel geregistreerd en erkend door de International Oak Society. De unieke kruising tussen wintereik en donzige eik is in 1990 in het Van Raemdonckpark ontdekt. De stad voorziet 50 gratis exemplaren voor inwoners.

De nieuwe eik werd 30 jaar geleden ontdekt door eikenspecialist en kweker Dirk Benoit van boomkwekerij Pavia uit Deerlijk, maar werd pas nu officieel erkend.


De Kortrijkse eik valt op door zijn stevig blinkend groen blad met korte, ietwat gedraaide lobben en donzige bladsteel en bladonderkant. De schors is donker en ruw, terwijl de kruin tot begin januari groen is.

Er is nu enthout genomen van de oorspronkelijke en enige eik in het Van Raemdonckpark. De nieuwe eiken worden in het najaar op acht locaties aangeplant en krijgen een infobord, voor wandelaars.

Wie een Kortrijkse Eik in zijn tuin wil, kon zich tot eind juni kandidaat stellen. De stad voorziet vijftig gratis exemplaren, beschikbaar vanaf het najaar van 2020. De Kortrijkse Eik wordt hiervoor geënt. De onderstam is de zomereik. Die is niet veeleisend, maar de standplaats mag wel niet te nat zijn. En opgelet: de boom is niet geschikt voor kleine tuinen. Want de Kortrijkse Eik wordt 12 tot 18 meter hoog.

De Kortrijkse eik is ook te koop in de kwekerij Pavia.