Husqvarna / Autonoom onderhoudsstation voor groene ruimte

Tijdens Silent City 2018 in Hamburg, een internationale conferentie voor groenonderhoud en -inrichting van de openbare ruimte, heeft Husqvarna haar toekomstvisie voor 2025 gepresenteerd: concept ZERO.

De Zweedse producent laat daarmee zien hoe technologie, artificiële intelligentie en robotisering bijdragen aan duurzaam groenonderhoud. Het innovatieve concept ZERO is ontwikkeld rond een toekomstig basisstation voor groenonderhoud in steden en werkt volledig op zonne-energie. Gemeentelijke groendiensten kunnen zo gras fluisterstil laten maaien zonder CO2-uitstoot, met minimale inzet van manuren. Het concept zorgt op een veilige manier voor een perfect maairesultaat op moeilijk bereikbare of gevaarlijke locaties zoals rotondes.


Werkwijze
Concept ZERO bevat een basisstation met zonnepanelen waar robotmaaiers via inductie hun accu opladen achter gesloten schuifdeuren. Het maaigebied wordt via GPS afgebakend door virtuele grenzen zodat de robotmaaiers automatisch binnen het perceel blijven. ZERO is tevens verbonden met een aantal sensoren. Die signaleren onder meer wanneer de beplanting extra onderhoud behoeft. De hovenier ontvangt dan automatisch een signaal via computer of smartphone. Led-lichtbuizen aan de bovenzijde van het station zorgen voor een sfeervolle lichtgloed en geven tevens het laadniveau aan.

Klimaatdoelstellingen
Concept ZERO sluit aan bij de wens van Husqvarna om actief bij te dragen aan het behalen van de Parijs klimaatdoelstellingen om de wereldwijde verhoging van de gemiddelde temperatuur onder 2°C te houden. “Om de CO2-footprint van steden te reduceren, moeten wij nieuwe, nog niet geteste ideeën onderzoeken. Een toekomstvisie zoals Husqvarna ZERO, vormt een extra stimulans en activeert ons om nieuwe duurzame oplossingen voor onze planeet en haar bewoners te ontwikkelen,” zegt Rajinder Mehra, Design Director Husqvarna.