Huis Beaucarne in Ename wint Oost-Vlaamse Erfgoedprijs 2021

De Erfgoedprijs 2021 ‘landschap & houtig erfgoed’ van de provincie oost-Vlaanderen ging naar Huis Beaucarne voor het bewaren, onderhouden en openstellen van de historische tuin bij het huis Beaucarne in Ename (Oudenaarde).

Het verhaal van Huis Beaucarne begint in 1748 toen de burgemeester van Ename daar een woning kocht voor zijn gezin. Tot op de dag van vandaag wonen er nazaten van deze familie die de woning en de tuin verzorgen en er hun ‘laag’ aan toevoegen.


De sfeervolle grote tuin heeft o.a. een koer, rozenperk, rotstuin, siertuin, moestuin, boomgaard en keukenhof. Er loopt een beekje dat vroeger de abdij van Ename voorzag van water. Heel wat decoratieve elementen in de tuin zijn ook afkomstig van de abdij. Er staan enkele merkwaardige gebouwen. Meest opvallend een 18de-eeuwse druivenserre die uniek is in Vlaanderen. Binnenin druivelaars die de 19de-eeuwse druivenluisplaag overleefden. Verder ook enkele exotische aanplantingen, o.a. een reusachtige 18de-eeuwse Taxodium (moerascypres). De tuin imponeerde vroeger al en was dan ook steeds een geliefde locatie voor feesten en foto’s van de lokale gemeenschap.

In CGConcept 2021/1 verscheen een uitgebreide reportage over Huis Beaucarne

Bron: oost-vlaanderen.be

In CGConcept 2021/1 verscheen een uitgebreide reportage over Huis Beaucarne