Hoe kies ik de passende tuinafboording?

Als we een afboording willen plaatsen, wat kiezen we dan het beste? De keuze is enorm groot. Bovendien is de ene af te boorden ruimte de andere niet. Een tuinpad vergt bijvoorbeeld een andere aanpak dan een gazon of een vijver. Wat zijn zoal de mogelijkheden?

 • Het best gekend is de klassieke stenen afboording. Hierbij denken we aan onder meer aan de betonboordsteen of een rollaag in kleiklinkers. Maar ook kasseien of platines en zelfs natuursteen kunnen als afboording gebruikt worden. Over het algemeen zorgen die voor een meer rustiek uitzicht. Een nadeel is dat de plaatsing arbeidsintensief en dus vrij duur is.
 • Al even klassiek zijn de houten afboordingen. Het struikelpunt hier is de duurzaamheid. Bovendien werk je met een levend materiaal. Belangrijk is dus goed na te denken over de houtsoort. Hardhout geniet meestal de voorkeur. Al zijn er tegenwoordig ook alternatieven op de markt, zoals thermisch behandeld hout, waarbij houtsoorten die van nature niet geschikt zijn voor buitengebruik toch duurzamer worden.
 • Minder klassiek zijn afboordingen in kunststof. Tegenwoordig worden ook producten aangeboden uit gerecycleerd kunststof. Kunststof is gemakkelijk in het gebruik en maakt alle mogelijke vormen mogelijk. Nadeel is dat dit materiaal de neiging heeft om na verloop van tijd broos en breekbaar te worden.
 • Composietmaterialen, waarbij hout en kunststof gecombineerd worden, zorgen voor zeer duurzame materialen die het beste uit beide werelden combineren.
 • Afboordingen in metaal (aluminium, gegalvaniseerd staal, CorTenstaal…) kunnen tegenwoordig overal gebruikt worden. Het is een misverstand dat deze afboordingen veel duurder zouden zijn. Als we de totaalkost bekijken, vallen ze zeker niet duurder uit dan traditionele materialen: ze zijn meestal sneller geplaatst en gaan veel langer mee.
  Bekijken we allereerst het onder landschapsarchitecten geliefde CorTenstaal. Dat zorgt voor een roestkleur die mooi contrasteert met het groen van zowel het gras als de beplanting. In het gamma van Garsy zien we bijvoorbeeld dat diverse afmetingen mogelijk zijn, maar een lengte van 2,5 meter bij 15 cm hoog is zeer gebruikelijk. CorTenstaal is geschikt voor het afboorden van gras, asfalt, gravel, klinkers, harsgebonden grind en zelfs rubber. De installatie vereist geen stabilisé waardoor er snel een afgewerkt resultaat kan worden bekomen.
  Dat geldt ook voor afboordingen in gegalvaniseerd staal. Het is zowel strak als flexibel beschikbaar, met keuzes in diverse profieldiktes (doorgaans 3 tot 6 mm, waarbij de dikkere versies zitmaaiers toelaten).
  Ook afboordingen in het uiterst lichte aluminium in dezelfde lengte, met hoogtes van minder dan 2 cm tot 15 cm (hierbij is de dikte afhankelijk van de hoogte), zijn in opmars. Ze zijn een aanrader op plaatsen waar verschillende ondergronden samenkomen.
  Een interessante tip bij zowel CorTenstaal, gegalvaniseerd staal als aluminium: het is aangeraden om te kiezen voor producten waarbij alle bevestigingsonderdelen (verankeringspennen en koppelplaten) meegeleverd zijn, zodat u niet meer hoeft na te tellen wat er zoal nodig is voor de installatie.