Helmingham Hall is Garden of the Year 2017

Helmingham Hall in Suffolk is de winnaar van de Historic Houses Association (HHA) Garden of the Year Award 2017.

 


De Historic Houses Association (HHA) Garden of the Year Award is een belangrijke Britse erfgoedprijs die sinds 1984 elk jaar wordt uitgereikt aan een historisch landgoed met bijzondere tuinen. Het zijn de leden van de HHA die de winnaar verkiezen.

Het beschermde Helmingham Hall wordt sinds 1490 bewoond door de Tollemache familie. De huidige bewoner is Timothy Tollemache en zijn echtgenote Xa, een bekende tuinontwerpster.

 

 

Ommuurde moestuin

De trots van Helmingam Hall is de ommuurde moestuin. De muren dateren waarschijnlijk it de tijd dat Helminghall werd gebouwd. Het is nog altijd een moestuin. In 1986 werd hij heraangelegd volgens oude plannen. Daarbij werden ook een aantal spectaculaire gemengde borders gecreëerd.

 

 

De parterretuin tussen de Hall en de moestuin werd in 1978 heraangelegd met buxushaagjes en Santolina. In 1965 werd achter de parterre een nieuwe rozentuin gemaakt, waar vooral moschatahybriden zijn aangeplant, gecombineerd met lavendel en Schildersverdriet (Saxifraga × urbium).

 

 

Voorbij de moestuin ligt een oude boomgaard, onderbeplant met lentebollen en wilde planten. Van hieruit heeft men een mooi uitzicht over het hertenpark.

 

 

Aan de andere kant van de Hall werd in 1982 een nieuwe buxustuin, een zogenaamde knot garden gemaakt, met de initialen van de huidige bewoners, en een nieuwe rozentuin.

 

 

 

De tuinen van Helmingham Hall zijn van 1 mei tot 17 september op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag van 12 tot 5u geopend voor het publiek.

www.helmingham.com