Helft van alle chrysanten ter wereld komt uit Oostnieuwkerke

Met 1 november voor de deur bereikt de chrysantenverkoop momenteel opnieuw haar jaarlijkse hoogtepunt, maar voor het familiebedrijf Gediflora is de ‘kerkhofbloem’ het hele jaar door big business. Bijna de helft van alle chrysanten ter wereld komt al uit Oostnieuwkerke en nu lonken zaakvoerders Elien Pieters en David Daenens stilaan ook naar China.

 


Gediflora is een wereldspeler op vlak van veredeling en vermeerdering van bolchrysanten. Het bedrijf werd 67 jaar geleden opgericht door Georges Pieters, grootvader van huidig zaakvoerder Elien Pieters (35). “Hij was een sla- en tomatenkweker en zocht een extra teelt. Chrysanten bleken erg complementair te zijn. Opa startte aanvankelijk enkel met de productie van de bloem op zich, maar raakte al snel volledig in de ban van de chrysant. Zo begon hij aan andere kwekers in België en Frankrijk ook stekjes te verkopen. Een gouden zet, want de chrysanten slorpten al zijn tijd op. De sla en tomaten liet hij helemaal achter zich.”

In 1982 startte Eliens vader Dirk Pieters in de zaak en sinds 20013 staat Elien zelf aan het hoofd van Gediflora. “Vandaag ontwikkelen wij nieuwe chrysantensoorten. We kruisen en bestuiven en gaan elke dag op zoek naar een nieuwe variant. Daarnaast verkopen we net als mijn grootvader destijds stekjes aan kwekers wereldwijd en we kweken ook zelf nog de bloemen. Maar vooral de veredeling maakt ons uniek in de markt.”

Belgian Mums

Gediflora heeft een ruim assortiment met unieke rassen en families. Dit assortiment is bekend onder de merknaam Belgian Mums.‘Mum’, de afkorting van het Engelse chrysanthemum is onder andere een internationale benaming voor de rijkbloeiende typisch Belgische bolchrysant. ‘Belgian’ verwijst dan weer naar de Belgische roots van het moederbedrijf Gediflora. Het merk, Belgian Mums, is een gouden combinatie van unieke genetica, strenge selectie en gedurfde creativiteit.

Die site in Oostnieuwkerke is de afgelopen zes decennia stevig gegroeid. Nu beslaat Gediflora drie hectare serres en 14 hectare proefvelden. De veredelingsafdeling heeft dan weer één hectare serres en vier hectare proefvelden ter beschikking. “Jaarlijks testen we 40.000 nieuwe varianten, maar uiteindelijk zullen er slechts vijf tot tien soorten onze catalogus halen.”

Gediflora levert liefst 80 miljoen stekjes per jaar aan kwekers over de hele wereld. “45 procent van alle chrysanten op deze planeet is van Oostnieuwkerkse oorsprong”, zegt Elien. Van de 80 miljoen stekjes per jaar blijven er 6 miljoen in België. 75 procent wordt geëxporteerd. “De helft van onze afzetmarkt bevindt zich in Europa, met Noord-Amerika als een stevige tweede. Maar onze producten worden naar alle windrichtingen verscheept. We hebben productielocaties in Kenia, Brazilië en Florida en starten binnenkort een vierde afdeling in China op.”

“Door die geografische spreiding kunnen we onze chrysanten ook het hele jaar lang aan de man brengen. In Amerika is september de topmaand, terwijl de chrysant in China als de absolute feestbloem te boek staat. Tijdens de nationale feestdag van 1 oktober zijn ongetwijfeld bloemen van ons gebruikt. In rood en geel de nationale kleuren. Met andere tinten moet je daar niet afkomen”, aldus Elien. “In Scandinavië is augustus dan weer de chrysantmaand bij uitstek en zijn ze gek op de roze en paarse varianten. Zo heeft elke regio haar eigen voorkeuren.”

Kerkhofplant
In België staat de chrysant nog altijd te boek als dé kerkhofplant bij uitstek. “Een imago dat niet langer met de werkelijkheid strookt”, vindt Elien. “Daarom werken we intensief aan dat beeld. We hebben de handen in elkaar geslagen met influencers die op sociale media met onze bloemen aan de slag gaan. Zo tonen we een heel breed publiek dat je met chrysanten alle kanten uit kan. De mogelijkheden zijn eindeloos en dat besef groeit. Bij grote tuincentra toetsen we regelmatig hoe het met de verkoop loopt en we zien dat het zwaartepunt van midden oktober stilaan uitgebreid raakt. Aan de andere kant willen we de mooie traditie rond 1 november ook niet verbreken. Alleen moeten we wel andere paden bewandelen. Steeds meer mensen worden gecremeerd en die graven zijn een pak kleiner. Daar kan je niet altijd een grote chrysant op plaatsen.”

In 2019 werd Gediflora door de ‘Association of Horticultural Producers’ tijdens de International Grower of the Year nog bekroond met de ‘Gold Rose’ award en ‘Young Plants Gold’ award.

Bron: Agripress