GrootGroenPlus krijgt zintuigentuin en workshopruimte

In april van dit jaar besloten vakbeurs GrootGroenPlus en Peter Vanlaerhoven en Pascale Matthijsen van Lowgardens Nurseries om een zintuigentuin, een speciale tuin voor visueel gehandicapten, te ontwikkelen.

 


Voor de inrichting van de zintuigentuin, die van 2 t/m 4 oktober doorlopend te bezoeken is op vakbeurs GrootGroenPlus, zullen Pascale en Peter een grond- en beplantingsplan aanmaken. Het is de bedoeling om aan te tonen dat met de reguliere gekweekte producten van deelnemers heel goed speciale (zorg)tuinen kunnen worden aangelegd.

Daarnaast wordt onder meer gekeken naar de mogelijkheid om vogelgeluiden te laten horen, speciale brillen en andere onderdelen waarmee voelen, horen, ruiken en proeven een groot deel van de beleving vormen. Ook de mogelijkheid om wind of beweging te simuleren zal worden bekeken.

De zintuigentuin met zitruimte wordt aangelegd in het midden van de grijze route. Dit biedt de mogelijkheid om aan de ene kant groenassortiment te tonen en te beleven en aan de andere kant te zorgen voor uitleg met geur, geluid en gevoel. Hierin zouden etherische oliën een rol kunnen gaan spelen.

Lowgardens Nurseries heeft ervaring met dergelijke tuinen; zo legden zij vorig jaar bij het OCMW in Rijkevorsel al een zorgtuin aan, die erop is gericht om zieke en dementerende mensen met de juiste prikkels naar buiten te krijgen.

Binnen het ontwerp is tevens een ruimte met zitplaatsen voor 30 personen en een 75-inch tv-scherm voorzien. In feite zijn het twee nieuwe onderdelen gecentreerd op één plaats en ter stimulering van de producten van de deelnemers.

Varb-koppeling

Groene deelnemers aan vakbeurs GrootGroenPlus krijgen al sinds 2017 de mogelijkheid om via Varb zes maanden per jaar hun aanbod op de website van GGP te tonen. Varb faciliteert het bijeenbrengen van vraag en aanbod van buitengroen, zodat op een efficiënte manier producten gekocht en verkocht kunnen worden.

Vanaf nu kunnen deelnemers van de internationale vakbeurs hun aanbod dus weer gratis vertonen op www.grootgroenplus.nl.

Bomen over Domen

Oud-bestuurslid van GrootGroenPlus Pierre Domen presenteert op de 29e editie van vakbeurs GrootGroenPlus zijn boek Bomen over Domen. Het boek gaat over zijn kwekersleven én privéleven en omvat ook verhalen van elf mensen die een bepaalde richting of invulling aan het leven van Pierre hebben gegeven.