Groenjournalist en plantenkenner Harry van Trier overleden

Op 6 juni 2015 is groenjournalist en plantenkenner Harry van Trier na een langdurige ziekte overleden. Hij was zestig jaar. Hij leeft verder in de vele planten die naar hem zijn genoemd én in de harten van de mensen die hem hebben gekend.

Harry Van Trier studeerde biologie aan de Universiteit Gent en werkte vier jaar als leraar in Zaïre. Tijdens een sabbatjaar om gezondheidsredenen had hij in 1981 een jaar lang in het Arboretum Kalmthout gewerkt, toen nog het privédomein van de familie De Belder. Hij had toen naar eigen zeggen helemaal geen verstand van planten, maar vanaf die eerste dag heeft hij ze nooit meer verlaten. Hij is Jelena de Belder eeuwig dankbaar voor de kennis die deze grote tuindame aan hem doorgaf en die hem van bioloog omschoolde tot botanicus en dendroloog.  Jelena zei hem dat men planten leert kennen door ze in handen te houden en te observeren, een raad die hij nooit is vergeten.


Als bioloog was hij buitengewoon geboeid door het selectiewerk van Jelena en bleek hij een kostbare hulp. Hij is ook zelf jarenlang actief geweest in het selecteren van nieuwe planten. Zijn bekendste introductie is Hydrangea serrata ssp. yezoensis ‘Veerle’, een selectie die de hele wereld verovert. Een aantal planten werden ook naar hem genoemd, zoals Hosta ‘Harry Van Trier’, Hamamelis x intermedia ‘Harry’ – een plant die hij toevallig ontdekte in Hemelrijk, het privédomein van de familie De Belder in Essen – Buxus sempervirens ‘Harry’ en de pluimhortensia Hydrangea paniculata ‘Harry Van Trier’.

In 1985, net voor het Arboretum door de Provincie Antwerpen werd aangekocht, werd hij de eerste directeur-hortulanus. Dat bleef hij tot in 1997. Vanaf dan was hij aan de slag als groenjournalist bij Rekad uitgeverij in Herentals, waar hij schreef voor Hobbytuin, Fleur creatief en Fleur Magazine en hoofdredacteur van Groenmagazine was, tot zijn gezondheid het liet afweten. Hij publiceerde in tal van wetenschappelijke tijdschriften en gaf lezingen in binnen- en buitenland. Hij schreef ook verschillende standaardwerken over onder andere hortensia’s, bamboe, buxus, Gentse azalea’s en Helleborus. Hij was stichtend lid van de Belgian Bamboo Society (BBS) en lid van de International Dendrology Society (IDS), van de International Hardy Plant Union (ISU) en van de Koninklijke Maatschappij voor Plantkunde  Gent. Hij was ook mede-inspirator en oprichter van het Arboretum De Kolonie in Merksplas. Tot voor kort gaf hij les over tuinaanleg en plantkunde bij Syntra in Antwerpen en Turnhout. En hij was jarenlang lid van de jury van de wedstrijd De Vlaamse Tuinaannemer en van meerdere botanische jury’s.

Tijdens de Tuindagen in het Park van Beervelde in mei van dit jaar ontving hij nog de titel Tuinpersoonlijkheid van het jaar 2015. Deze prijs wordt toegekend aan een bijzonder persoon die het grote publiek warm maakt voor tuinieren.

Ieder die hem heeft gekend roemt zijn enorme plantenkennis. Volgens Jomi Hemschoote van Rekad is zijn plantenkennis zo groot dat ze hem op de uitgeverij ook ‘Harrypedia’ noemen. “Harry geeft met zekerheid meer accuraat en sneller antwoorden op botanische vragen dan Google”. Bij de uitreiking van de Prijs van Tuinpersoonlijkheid prees Hemschoote ook zijn zachtaardigheid en geduld, zijn bescheidenheid en zijn vermogen om met iedereen samen te werken, jong en oud.