Grand Site Tour Eiffel: groene long in hart van Parijs [VIDEO]

Het stadsbestuur heeft de Britse landschapsarchitecten van Gustafson Porter + Bowman geselecteerd voor het ontwerp van de Grand Site Tour Eiffel in Parijs, de heraanleg van de wijde omgeving van de Eifeltoren. Het ontwerp, dat de naam OnE meekreeg, voorziet in één leesbaar landschap dat eenheid, continuïteit en diversiteit onthult, zo maakte de stad bekend.

Begin 2018 schreef het stadsbestuur een internationale wedstrijd uit voor de heraanleg van de omgeving van de Eiffeltoren in aanloop naar de Olympische Spelen in 2024. Deze belangrijke toeristische trekpleister lijdt onder de populariteit, die gepaard gaat met een overbelast parklandschap, verslechterde toegang en gebrek aan diensten. Met de klimaatcrisis indachtig heeft Parijs bovendien de ambitie om de meest duurzame Olympische Spelen ooit te organiseren. Uit de meer dan 40 inzendingen werden vier internationale bureaus geselecteerd: naast het team rond Gustafson Porter + Bowman ging het om AL_A en Gross.Max ; Koz architectes, Junya Ishigami en Atelier Roberta ; en Agence Ter, Carlo Ratti Associati en Explorations Architecture.


 

Groene as

Volgens de prijsvraagopgave heeft het project voor het 54 hectare grote gebied, dat zich uitstrekt over 1,6 km aan beide zijden van de Seine, tot doel de architecturale kwaliteit van de Eiffeltoren en de voetgangerservaring aan de voet van de toren te verbeteren, bestaande verbindingen over het terrein te verbeteren en de circulatie van het omliggende openbaar vervoer, bussen, boten en auto’s te herzien.

Het plan van Gustafson Porter + Bowman, het Franse Chartier-Corbasson Architects, Atelier Monchecourt & Co en stadsontwerper Sathy vertrekt van een groene as van het Palais de Chaillot op de Place du Trocadéro, over de Pont d’Iéna en het Champ de Mars tot de Ecole Militaire. Als letterlijk hoogtepunt ligt in het midden van deze lijn de Eiffeltoren. Langs deze groene as sluit een reeks nieuw ontworpen landschappen op elkaar aan. Bij de Place du Trocadéro zorgt een groen amfitheater voor meer ruimte voor voetgangers. Langs de Varsovie-fonteinen komt een nieuwe en verlevendigde openbare ruimte met sierkerselaars en terrassen tot de Pont d’Iéna. De Pont d’Iéna wordt omgevormd tot een groene promenade richting de tuinen van de Eiffeltoren. Het voorplein van de Eiffeltoren wordt met extra voorzieningen discreet geplaatst tussen de bomen geschikt gemaakt voor grote hoeveelheden mensen. Het Champ de Mars krijgt twee nieuwe pleinen en verhoogde lanen. Ook de oevers van de Seine tussen Bir-Hakeim en de Pont de l’Alma worden in het plan geïntegreerd.

Groen amfitheter Place du Trocadéro

Terrassen langs de Varsovie-fonteinen

Port d’Iena

 

Champ de Mars

Leesbaar landschap

Gustafson Porter + Bowman presenteren hun ontwerp als “een leesbaar landschap dat eenheid, continuïteit en diversiteit onthult. Het combinert twee historische landschapstypologieën: de klassieke Franse tuinen gekenmerkt door grote assen die macht uitstralen, en de pittoreske Franse tuinen, als plaatsen van artistiek experiment. In dit stedelijk landschap zorgen groene routes en tuinen, die de centrale as verzachten, voor creatieve bezigheden Deze ‘corridors’ en ‘open plekken’ introduceren de biodiversiteit, evenals ruimtes voor het organiseren van tijdelijke evenementen, zoals muziekuitvoeringen en beeldententoonstellingen. Het ontwerp brengt verschillende landschappen samen, als in een landschapsschilderij waar meerdere kleuren, verschillende texturen samenkomen om een enkel beeld, een enkel idee en een enkele compositie te vormen.”
De eerste fase van het project zal voltooid zijn in 2023, op tijd voor de Olympische Spelen van 2024.