Gent / Groene woonwijk aan station

Aan de K. Fabiolalaan, vlakbij het station Gent-Sint-Pieters, ontwikkelt het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent een nieuws stadsdeel. Op de gronden van sogent komen voornamelijk woningen. In een volgende fase zal hier ook in ruimte worden voorzien voor een basisschool, een kindercreche en een wijkpark.

 


Het project Rinkkaai van het ontwerpteam KCAP, EVR en OMGEVING heeft de wedstrijd voor het woonproject aan Fabiolalaan in Gent gewonnen. Zij worden bijgestaan door een uitgebreide groep partners en adviseurs met o.a. Establis, VK engineering, Saison Menu, Fris in het Landschap en Common Ground.

 

Een dynamische stationsbuurt

De ontwikkeling van de gronden aan de Fabiolalaan kadert in de globale ontwikkeling van het project Gent-Sint-Pieters. In de onmiddellijke stationsbuurt zullen openbaar vervoer, wonen,

werken en ontspannen hand in hand gaan. Het ontwerpvoorstel scoort op alle criteria, waaronder de door de stad Gent gestelde ambitieuze duurzaamheidseisen, het hoogst.

Het voorstel voor de nieuwe woonbuurt aan het station Gent Sint-Pieters omvat meer dan 300 woningen, publieke en buurtgebonden commerciële functies en de aanleg van het publiek domein met onder andere een nieuw buurtpark. Door de ligging aan Fabiolalaan en vlakbij het recreatiedomein Blaarmeersen biedt het gebied een rustgevende groene context en legt het project verbindingen tussen stad en groen, wonen en ontspannen, en de bestaande en de nieuwe buurt.

Verbinding tussen stad en groen

Het architectonisch concept voorziet in een ensemble van 6 compacte paviljoenen, met elk hun eigenheid. Vorm, positie, hoogte en materiaalgebruik van de gebouwen worden afgestemd op de directie relatie met de omgeving. Door de stedenbouwkundige positionering en het laten verspringen van de gebouwen tegenover elkaar ontstaan groene tussengebieden en gevarieerde zichten vanuit elke woning.

Het project wordt volledig passief en BEN- (Bijna Energie Neutraal) klaar, door middel van een innovatief energieconcept waarbij o.a. warmte aan het water van de Leie, maar ook aan afvalwater wordt onttrokken.

Het team werkt in opdracht van de ontwikkelaarsgroep Alides, Nacarat en Cores Development.

 

omgevingGent2

omgevinggentplan