FSC Hout Project Awards 2018

Via het uitreiken van de FSC Project Awards wil FSC België niet enkel voorbeeldprojecten in de kijker zetten, maar ook aantonen dat bouwen met FSC hout zeker en vast een dagelijkse realiteit kan zijn. Een 36-tal diverse projecten – verdeeld over 4 categorieën – namen deel aan de tweede editie van deze awards. Alleen al in de categorie ‘Buiteninfrastructuur’ werden er dertien projecten ingediend.

Als natuurlijk en hernieuwbaar materiaal heeft hout als grondstof een streepje voor op heel wat andere bouwmaterialen. Een verantwoorde herkomst uit duurzaam beheerde bossen is hierbij uiteraard een must, en hier kan het FSC-keurmerk deze garantie bieden, aldus FSC België.


De winnaars in de categorie ‘buiteninfrastructuur’ zijn de volgende projecten.

1. Renovatie Westerstaketsel Oostende.
Grondige renovatie aan de draagstructuur van het Westerstaketsel om de stabiliteit en structuur te garanderen. Hierbij werd rekening gehouden dat het staketsel historisch beschermd is, dit impliceert dat de structuur zoveel mogelijk beschermd moet worden in oorspronkelijke en met gebruik van historische bevestigingsbewijzen.
Stijlen: FSC Basralocus + alle andere houttoepassingen: FSC Azobé
(leuningen, stutbalken,vloerplanken en vloerbalken, stukschoren)

Indiener van het project & opdrachtgever:
Vlaamse overheid, departement mobiliteit en openbare werken, afdeling Maritieme toegang (Oostende)
Architecten: SBE nv(Sint-Niklaas)
Houtleverancier: Quintelier (Dendermonde)

2. Willy’s vogelkijkhut van Natuurpunt Wase Linkerschelde oever vzw.

In opdracht van Natuurpunt Waasland heeft De Noordboom een vogelkijkhut in houtconstructie volledig met FSC hout geplaatst, gelegen in Blokkersdijk te Antwerpen Linkerscheldeoever om vanuit de hut de watervogels in de grote plas te kunnen spotten.
Willy’s hut is genoemd naar de natuurobservator van Natuurpunt Waasland Willy Verschueren.
De volledige constructie in FSC, behalve de betonfundering en de dakbedekking. Gevelbekleding: FSC Vuren, thermisch behandeld

Indiener van het project & aannemer: De Noordboom (Ronse)
Bouwheer/opdrachtgever: Natuurpunt Wase Linkerschelde oever vzw
Architecten: Sigert Defrancq, Didier Deroeck, Juri Jansen, Gilles Vanneste, Stef Verhees
Houtleverancier: Eurabo (Ronse – Gent)

3. Inrichting Gilsonpark La Louvière

De renovatie van de promenade werd aangepakt om eenheid te creëren met de fontein van beeldhouwer Pol Bury. Een van de hoogtepunten van deze renovatie/aanleg is het creëren van een verbinding tussen het onderste en bovenste deel van de site, bestaande uit een houten terras van Bilinga dat rust op een structuur Azobe. De stad La Louvière, die attent is op de oorsprong die verantwoordelijk is voor deze bossen, vroeg expliciet dat ze afkomstig zijn uit bossen die duurzaam en gecertificeerd beheerd worden.

Terrasplanken FSC Bilinga: +/-167m²

Reling FSC Bilinga : 85 lopende meter

Constructie in FSC Azobé

Indiener van het project en aannemer: Quintelier

Opdrachtgever: La Louvière
Architect : D+A International
Leverancier: Regge Hout, Wijma

www.fsc.be