Firma Mahieu nv uit Oudenburg wint Groenaannemer-award 2023

De VVOG-wedstrijd Openbaargroen-awards reikt een speciale award uit aan een openbaargroen-project dat gerealiseerd werd met een opvallende inbreng van een professionele groenaannemer. Dit jaar gaat de prijs naar het park Maaike Kerrebroeck in Brugge. De aanleg ervan gebeurde door Firma Mahieu nv uit Oudenburg.

Met de groenaannemer-award willen VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) en VVOG (Vereniging voor Openbaar Groen) het maatschappelijk belang van openbaar groen in de kijker zetten en wijzen op de meerwaarde van een professionele aanpak door een groenaannemer. De award werd op 14 december 2023 uitgereikt op de finaledag van de Openbaargroen-awards in Berchem.


Park Maaike Kerrebroeck

Het klimaatbestendige park bevindt zich in een woonwijk nabij het Brugse centrum. Om voldoende draagvlak te creëren bij de buurtbewoners, werden zij vanaf de ontwerpfase van het park geconsulteerd. De adaptatietools van het VMM Klimaatportaal toonden aan dat de omgeving in de toekomst te maken kan krijgen met significante wateroverlast en impact van hitte en droogte. Met deze problematieken in het achterhoofd, is de woonwijk omgevormd tot een groene oase met veel infiltratiemogelijkheden en boomschaduw. Alle gronden werden bovendien gezeefd, gedecompactiseerd en de bodemstructuur verbeterd. Het project transformeert een grijze buurt naar een biodiverse, groene ontmoetingsplaats.

Bij de aanleg van het park is de verhardingsgraad zo laag mogelijk gehouden. Bijna 45% van de bestaande verharding werd onthard, goed voor bijna 60% volledige infiltreerbare ruimte. Meer dan 1800 vaste planten, een bloemrijk grasmengsel en een wilgenrij zorgen voor extra diversiteit.

© Stad Brugge

Naast de afwateringsgracht – die voorheen ingebuisd was – werden twintig wilgen aangeplant, uitermate geschikt als bomen in een natte omgeving. De zone rond de gracht heeft bovendien een multifunctioneel karakter. De oorspronkelijk opgehoogde gronden werden deels terug verlaagd en ingericht met zitmuren. Zo kan de zone in de zomer fungeren als beleefplek, maar in de winter ook dienst doen als buffer bij overvloedige neerslag. Deze infiltratieingrepen gaan zowel wateroverlast als verdroging tegen in de ruimere omgeving. Om de hittestress te minimaliseren, werden er naast de wilgen nog 21 andere bomen aangeplant verspreid over het gebied.


Contactgegevens groenaannemer

Firma Mahieu nv
Leo Baekelandlaan 5
8460 Oudenbrug 
[email protected]
Tel. +32 (0)50 81 12 35


Andere laureaten Openbaargroen-awards

Benieuwd naar de andere realisaties en laureaten van de Openbaargroen-awards 2023?
Je kan ze hier bekijken.