FEBE-Award voor omgevingsaanleg Rega-residentie in Leuven

Landschapsarchitect Michel Pauwels heeft de FEBA Award ‘Outstanding Precast’ 2016 gewonnen voor de omgevingsaanleg van de studentenresidentie REGA van de KU Leuven. De Federatie van de Betonindustrie reikt jaarlijks de FEBE Awards uit voor prestigieuze prefab betonprojecten van het voorbije jaar. Zowel gebouwen, infrastructuurwerken als producten komen aan bod.

De Rega studentenresidentie is het resultaat van een ingrijpende verbouwing van de voormalige lokalen van de REGA-school. Naast een lage energierekening en moderne kamers kunnen de bewoners voortaan ook genieten van een ruime binnentuin met uitzicht op de opengelegde Vunt.


Met behulp van de op maat gemaakte prefab betonblokken met diverse afmetingen werd een terras in verschillende niveaus gecreëerd. In totaal leverde Stradus Infra hier 189 elementen, waarmee het terras door aannemer Vanhoeyveld werd opgebouwd.

Volgens de jury vormen de elementen een mooi voorbeeld van een creatie op maat die in een project werd ingepast. “Vooral het functionele aspect van de elementen die in de omgeving zijn geïntegreerd heeft de jury overtuigd. Het zou zeer moeilijk zijn geweest om dit soort elementen uit andere materialen te maken. Uit esthetisch oogpunt passen de elementen perfect bij de waterpartij, waardoor de bewoners en omwonenden volop van deze plaats kunnen genieten.”

Van de nood een deugd maken
Destijds werden op deze locatie vier bomen – één linde en drie esdoorns – aangeplant bovenop de overwelfde Vunt, een zijrivier van de Dijle. Tijdens de bouwwerken ontstond een grondverzakking op de plaats waar de vier bomen stonden. Hierbij kwam aan het licht dat de overwelving in zeer slechte staat was en dat deze, door de wortelgroei van de bomen, niet kon hersteld worden.

Na grondig stabiliteitsonderzoek en overleg met de VMM bleek het noodzakelijk om de bomen te kappen. De overwelving moest verwijderd of gerenoveerd worden. Er werd beslist om de gesloten koker van de Vunt volledig open te maken en de bomen die hiervoor moesten worden gekapt te compenseren door andere inheemse boomsoorten en struiken op het terrein.

Het openmaken van de Vunt bood het ontwerpbureau Michel Pauwels eveneens een eenmalige gelegenheid om de oevers nabij de studentenresidentie te transformeren in een open watertheater, wat een unieke waterbeleving voor de studenten oplevert.

 

str_lvn_rega_032-1

str_lvn_rega_022-1

str_lvn_rega_020-1

str_lvn_rega_015-1

kijker-730x410

 

Wilrijkse Plein

De Award ‘Small Scale Precast’ gaat naar het ‘Wilrijkse plein’ van Ontwerpbureau Stramien in Antwerpen. De wandel- en looppaden, waaronder ook deze voor de hoofdingang van het nieuwe complex, werden ingekleed met water passerende parkstenen van het type Aquaflow, geproduceerd door Stradus Infra nv. Het betreft een combinatie van twee modellen met een vijfhoekige vorm.

De parking Wilrijkse plein onderscheidt zich door een hoge afwerkingsgraad en innoverende vormgeving met veelgebruikte, dus betaalbare materialen. De aanleg van een parkparking met het behoud van bestaande bomen stond voorop. Daarvoor werd een verharding gekozen in functie van maximale water- en luchtinfiltratie.

De jury vermeldt in haar verslag dat ze echt weg was van deze vijfhoekige elementen.  “Deze kunnen op verschillende manieren worden gebruikt bij de vernieuwing van dorpen. Ze kunnen ook op speelse wijze worden toegepast. Deze stenen vormen eveneens een echte uitdaging op het vlak van concept en ontwerp: het patroon, de relatie tussen de elementen De elementen zijn een ideale aanvulling op de klassieke rechthoekige betonklinkers. Dit project blaast de kleine elementen echt nieuw leven in.” Volgens Peter Leroy van Stramien verwijzen de vijfhoeken ook naar het rijke voetbalverleden van de site. De specifieke vorm van de vijfhoeken doet immers sterk denken aan de patronen van een lederen voetbal.

 

str_antwrpn_wilrijkspln_023-1-730x410

 

Andere Awards

De Award ‘Precast in Buildings’ 2016 werd toegekend aan het gebouw Foodmet in Anderlecht. Foodmet is het pilootproject van het masterplan voor de herontwikkeling van de Slachthuizensite te Anderlecht. Het gebouw omvat handelsruimte, een restaurant, een stadsboerderij, parking en logistieke ruimte, een deel van de bestaande groenten- en fruitmarkt, de beenhouwerijen…

 

kijker-730x410-1

 

In de categorie ‘Precast in Infrastructure’ werd de toegangsbrug tot het «Centre Hospitalier Chrétien» in Luik bekroond. De brug, ontworpen door bureau Greisch, is een brug met geprefabriceerde voorgespannen liggers gefabriceerd door Ergon nv.

 

dsc_0571-1-730x410

 

Een andere opmerkelijke genomineerde in deze categorie was ‘Fietsen door het Water’ van Toerisme Limburg i.s.m. Webeco, Van de Kreeke en Sweco Hasselt, een project waarbij een vijver in Bokrijk doorkruist wordt door een betonnen fietspad van 212 meter lang en 3 meter breed die voorbijgangers de ervaring geeft alsof ze dwars doorheen het water fietsen.

FEBE Awards