Essen Europese Groene Hoofdstad 2017

Het Duitse Essen is verkozen tot ‘European Green Capital 2017’. Naast Essen dongen elf andere steden, waaronder de Nederlandse steden Nijmegen en ‘s-Hertogenbosch, mee naar de titel.
Essen zet zich volgens de jury in voor de bescherming en verbetering van de natuur en biodiversiteit en het verminderen van waterverbruik. Daarnaast participeert de stad in diverse netwerken en initiatieven om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de veerkracht van de stad voor klimaatverandering te verbeteren.

Wat de jury vooral opviel was het ‘indrukwekkende watermanagement-systeem, gebaseerd op een gedegen kennis van watergerelateerde problemen en een open-minded benadering van innovatieve oplossingen’. De stad gebruikt onder meer groene gebieden om regelwater te reguleren, overstromingen te voorkomen en grondwater aan te vullen.


Eu-commissaris van Milieu Karmenu Vella: “Essen heeft de kennis uit zijn industriële verleden gebruikt om een milieuvriendelijke toekomst op de bouwen. De stad heeft het principe van ‘werken mét de natuur’ toegepast en daarmee spectaculaire resultaten geboekt.”

De European Green Capital Award wordt jaarlijks toegekend aan een stad die hoge milieunormen en ambitieuze milieudoelstellingen nastreeft. Eerdere winnaars waren Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nantes, Kopenhagen, Bristol en Ljubljana.