©Elietmachines

ELIET introduceert zelfrijdende topdresser

ELIET pakt niet alleen uit met de Jetzer®, waarmee de Belgische fabrikant trouwens een Zilveren Buxus-innovatieprijs won, maar stelt ook een andere belangrijke blikvanger voor: EcoCureTM WS-ZR, de zelfrijdende topdresser.

ELIET had al ruim 10 jaar een EcoCureTM als getrokken topdresser in zijn gamma en voegt hier nu een zelfrijdende (ZR) versie aan toe om de inzetbaarheid in particuliere tuinen te vergroten. Het toestel heeft een overmeten breedte van 90 centimeter, waarmee je in zowat elke tuin naar binnen kan. ELIET ontwierp de machine compact en wendbaar om ook het topdressen van gazonpercelen met kleinere afmeting mogelijk te maken.


De rij-aandrijving is volledig hydrostatisch met een traploos instelbare rijsnelheid zowel vooruit als achteruit. Dit laat topdressen toe in voorwaartse of achterwaartse rijrichting. Met de dubbele wielen onder het stuur kan je de EcoCureTM moeiteloos en met veel precisie over het gazon leiden.

Ook de draaicirkel van de machine is slechts 1,2 meter. Niettegenstaande zijn compacte afmetingen (210 x 90 centimeter) heeft de EcoCureTM toch een laadbunker van 450 liter. De brede luchtbanden zorgen dan weer voor een minimale bodemdruk om insporing te vermijden. De EcoCureTM is uitgerust met een 13pk-motor van Honda met elektrische start.   

©Elietmachines

Breed scala van strooiadditieven

Onderin de conische bunker loopt een transportband van 45 centimeter breed die het topdressmateriaal wegvoert naar de strooi-inrichting. De transportband is hydraulisch aangedreven en wordt elektrisch geactiveerd met een schakelaar op de stuurinrichting. Het debiet aan strooimiddel kan worden geregeld met de snelheid van de band en met de instelbare opening onder de guillotineschuif.

Het strooimiddel valt op twee hydraulisch aangedreven strooischijven met een diameter van 38 centimeter, die het breed uitstrooien.  Bij de benaming van de machine staat WS immers voor ‘wide-spread’. Met een strooibreedte tot 5 meter kan de EcoCureTM een breed scala van strooiadditieven voor het gazon aan: fijne compost, grove compost, zand, kalk maar ook meststof. Bovendien is de machine ook bruikbaar voor het strooien van zout in de winter.

©Elietmachines

Strijd tegen uitwassen klimaatopwarming

Topdressen is een gazonverzorging die in de toekomst een belangrijke rol zal spelen in de strijd tegen de uitwassen van de klimaatopwarming. Gazon beslaat een grote oppervlakte die een sterke bijdrage kan leveren om regenwater in de bodem te laten infiltreren. Hiervoor moet de gazonbodem goed doorlaatbaar zijn zodat het water bij neerslag sneller kan indringen dan het afspoelt. De bodemsamenstelling en doorworteling van de toplaag spelen hierbij een cruciale rol.

Door het aanbrengen van strooimateriaal (compost, zand) kan men deze samenstelling beïnvloeden en het bodemleven stimuleren om zo de drainagecapaciteit te verhogen. De ELIET EcoCureTM WS ZR maakt gelijkmatig en gedoseerd uitstrooien heel eenvoudig.  

www.elietmachines.com