Edegem krijgt netwerk van tuinen

Het centrum van Edegem krijgt volgend jaar een netwerk van tuinen rond een culturele cluster. Eind 2016 bouwt het gemeentebestuur Edegem een nieuw vrijetijdscentrum (VTC) op de hoek van de Strijdersstraat met de Terelststraat, naast Huis Hellemans.Via de procedure van de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester werd toegewezen aan architectenbureau Marc Koehler Architects, DELVA Landscape Architects en Delobelle architecten. Het ontwerp werd gekozen omwille van de verstandige inplanting van het gebouw en de sterke dialoog tussen het nieuwe vrijetijdscentrum en het kunstcentrum Huis Hellemans met zijn beeldentuin. Het nieuwe volume en het glazen paviljoen zijn in perfecte harmonie met de 19e eeuwse tuin van kunstcentrum, met een waardig cultuurcluster als resultaat.

Het cultuurcluster van Edegem stelt de vernieuwende verhouding voor tussen mens en zijn omgeving, tussen mens en groen, tussen mens en energie.


Netwerk van tuinen

Het centrum van Edegem bevat een reeks aan bijzondere gebouwen. Gebouwen elk met hun eigen tuin, park of pleinruimte. Ze vormen een groen netwerk van ruimtes die qua gebruik en uitstraling complementair kunnen zijn voor elkaar. Deze gefragmenteerde ontwikkeling van Edegem biedt volgens Delva de potentie om een tuinenrijk de definiëren en deze in verbinding te gaan stellen. Vanaf het stadhuis ontstaat een aaneenschakeling van tuinen met diverse openbare functies. Het netwerk van tuinen voegt een unieke laag toe aan de openbare ruimte van Edegem.

© DELVA-Landscape-Architects-marc-koehler-architects-edegem-vtc-vrijetijdscentrum-huis-hellemans-delobelle-plankaart

Het vrijetijdscentrum en het waardevolle Huis Hellemans worden opgevat als twee sterke entiteiten die met elkaar in dialoog treden. De twee gebouwen omsluiten samen de beeldentuin die als het ware een culturele lus vormen. Aan de reeks van door muren, hagen of gebouwen omsloten tuinen wordt op een cruciale plek een nieuwe tuin toegevoegd. De plek vormt nu nog de gemiste schakel tussen Tuin Hellemans en de andere tuinen. De historisch waardevolle ommuurde tuin bij Huis Hellemans wordt herdacht door het toevoegen van een levendig paviljoen als ontbrekende wand.

© DELVA-Landscape-Architects-marc-koehler-architects-edegem-vtc-vrijetijdscentrum-huis-hellemans-delobelle-1

Het Vrijetijdscentrum vormt een gebouw onlosmakelijk verbonden met de tuin. Niet een gebouw en een tuin maar een gebouw dat tevens tuin is en een tuin dat tevens gebouw is. Het ensemble vormt een opeenvolging van interessante groene ruimtes. De patiotuin wordt gecreëerd rond de bestaande linde, op niveau 1 wordt de vaste plantentuin aangelegd met doordacht gekozen gewassen. Het dak dient naast wateropvang ook voor het zuiveren van water. Water dat weer kan gebruikt worden in het gebouw. Op het hoogste dak zorgt het groene dak voor verdamping van water, vertraging maar ook voor isolatie en verkoeling van de zonnepanelen. Een werkend landschap op schaal van een site ontstaat.

© DELVA-Landscape-Architects-marc-koehler-architects-edegem-vtc-vrijetijdscentrum-huis-hellemans-delobelle-4 © DELVA-Landscape-Architects-marc-koehler-architects-edegem-vtc-vrijetijdscentrum-huis-hellemans-delobelle-5 © DELVA-Landscape-Architects-marc-koehler-architects-edegem-vtc-vrijetijdscentrum-huis-hellemans-delobelle-6

Foto’s: Delva Landscape Architects