©Tuinbedrijf Bolster

Ecologische tuininrichting en eigentijdse vormgeving gaan perfect samen

Eef Coolen is zaakvoerder van het tuinbedrijf Bolster waar ze leiding geeft aan een team van 15 personen. En je zal haar vast ook kennen van het VTM-programma ‘Goed Geplant’. Wat drijft deze jonge dame met groene vingers? Waarom verruilde ze de stiel van journalist voor die van landschaps- en tuinarchitect? En welke boodschap kan zij startende collega’s meegeven?

Met regenlaarzen geschoeid en werkhandschoenen aan treffen we Eef op haar landelijke uitvalsbasis in Hasselt.


Ecologische tuininrichting en eigentijdse vormgeving gaan perfect samen
Eef Coolen ©Tuinbedrijf Bolster

“Zoals je ziet is hier nog heel wat werk te verzetten. Ik had een loods gekocht in Diepenbeek met het idee dat ik dit werk alleen zou blijven doen. Dat liep anders uit”, lacht ze. “Door onze snelle groei als tuinbedrijf hadden we nood aan ruimte. Toen ik deze site in Stevoort aankocht zijn we stap voor stap met al onze spullen naar hier verhuisd. Als tegen het einde van dit jaar de loods op ons terrein klaar is, kunnen we onze machines eindelijk definitief onderdak geven.”

Ondernemerschap: carrièreswitch

“In 2018 kocht ik deze site, het park Natuur en Cultuur. In de volksmond beter bekend als de buxustuin van Stevoort. Het park ligt in agrarisch gebied en moest zijn landbouwfunctie blijven behouden. Dat was voor mij geen probleem. Een groot stuk van de grond gebruiken we nu voor de teelt van biologische groenten en fruit. Hof van Eef is een voorbeeld van een vernieuwend project van stadslandbouw. Met een abonnement op zak ontvang je wekelijks een pakket met seizoensgroenten. Regelmatig vullen we dat aan met kleinfruit en kruiden. Een groot succes!”

Eef is niet altijd landschaps- en tuinarchitect geweest. Nog maar 8 jaar geleden zette ze haar eerste stappen in de groensector.

“Ik werkte op dat moment als journalist en deed m’n job graag. Al was het geen baan die ik m’n hele leven wilde doen. Aan het einde van mijn werkdag had ik nog veel energie over. En omdat ik me toen in een situatie bevond waarin ik een carrièreswitch kon overwegen, besloot ik opnieuw te gaan studeren. Ik koos voor de opleiding tuin- en landschapsarchitectuur in Jette. Een vak waarin ik al langer geïnteresseerd was. Een intensieve tijd volgde waarin ik mijn werk overdag combineerde met avondlessen. Op vrijdag kregen we een hele dag les.”

Meer lezen?

Het volledige interview met Eef Coolen van Tuinbedrijf Bolster vind je in CG Concept editie 02/2023.