Dossier – Het licht gezien

Kabels, lichtarmaturen, wattages, kleurtemperatuur,… voor sfeervol buitenverlichting moet je ook technisch een kei zijn. Enkele nuttige tips om de duisternis mooi te maken. Maar eerst even een misverstand uit de wereld helpen: niet om het even welke lamp zorgt voor de juiste sfeer. Denk aan indirect licht. Kies de mooiste elementen uit de tuin en belicht ze. Alles komt in aanmerking: je kan een hele boom verlichten, een plant of zelfs maar een tak… zeg nu zelf: een eeuwenoude treurwilg, dat wordt toch een heus monument als je het juist verlicht? Zeker als je er een mooie reflectie in een vijver van kunt maken.

Het hoeft trouwens niet alleen groen te zijn dat in de schijnwerpers komt te staan. Ook een mooi aangelegd tuinpad, een trap of een muurtje komen in aanmerking. Eigenlijk is het simpel: belicht alleen datgene wat je mooi vindt en laat al de rest in het donker. Vaak is een goed verlichte tuin ’s avonds mooier dan bij daglicht. Waarom? Omdat men overdag letterlijk alles ziet, ook die elementen die minder geslaagd zijn. ’s Avonds zet je alleen de spectaculaire elementen in de verf.


Het is nuttig om eerst een proefopstelling te doen in de tuin. Het leuke is dat je tijdens een proefopstelling verschillende dingen kunt uitproberen. Je kan bijvoorbeeld een symmetrie maken tussen verlichte en onverlichte delen van de tuin. Op die manier ontdek je meteen welke lichtopstelling aangenaam is. Pas dan kan je het juiste toestel beginnen zoeken. Veel tuinontwerpers doen het omgekeerde: ze zoeken eerst een toestel en gaan daarmee de tuin verlichten.

Een goede lichtopstelling en een prima toestel garanderen nog altijd geen sfeervolle verlichting. Het is ook een kwestie van de juiste lamp kiezen. Met sommige lampen kan je bepaalde kleuren van bomen beter accentueren. Het rood van een beuk vergt bijvoorbeeld een andere lichtbron dan een lichtgroene boom. Dat noemen we kleurweergave, heel belangrijk om de kleuren van de tuin maximaal tot hun recht te laten komen. Kleurtemperatuur is weer iets anders. Daar gaat het om koele en warme lampen, die elk een eigen sfeer oproepen. Ga voor kwaliteitsvolle toestellen, waarvan de lampen makkelijk te vervangen zijn. Interessant zijn armaturen die geschikt zijn voor zowel spaarlampen, LED als halogeenverlichting. Vergeet ook niet dat de tuin groeit. Lampen die in de hoogte verstelbaar zijn, verdienen de voorkeur. Er bestaan zelfs camouflagemodellen in kaki, die je nauwelijks opmerkt.

Soms is het moeilijk te zeggen waar binnenverlichting eindigt en buitenverlichting begint. Harmonie tussen binnen- en buitenverlichting, dat is de rode draad in een project. Als alles één geheel vormt, dan creëer je automatisch een mooie sfeer.

Nieuwigheden op een rij

De nieuwste buitenarmaturen zijn uitgerust met energiezuinige LED-verlichting, hebben elk hun eigen identiteit en vormen in de eerste plaats een interessante uitbreiding op het bestaande assortiment. Qua design kun je de nieuwe armaturen niet meer hyperstrak noemen, maar wel architecturaal; geometrische vormen blijven domineren. De ontwerpen passen perfect in de tuin van vandaag.

De CG Concept selectie