© Dolmans Landscaping Services

Dolmans Landscaping Services: ‘Iedereen meenemen in het groene verhaal’

In de media heeft men het vaak over de onomkeerbaarheid van de klimaatopwarming. Mensen haken stilaan af, het is een ver-van-mijn-bedshow. Creatief en spitsvondig maakt Dolmans Landscaping Services het verschil, door eenieder – overheid, bevolking en eigen team – mee te nemen in een groen verhaal van hoop.


Enkel door de krachten in de maatschappij te bundelen, zullen we het tij van de klimaatopwarming kunnen keren. Er dienen allerlei stappen gezet en elk klein stapje telt. Als mens, hoe nietig we ook zijn, kan ieder van ons helpen met zoden aan de dijk te brengen.

Bij Dolmans Landscaping Services werkt men mee aan oplossingen, maar dan laagdrempelig en door de toegankelijkheid voor iedereen te verhogen. En die enthousiaste aanpak werkt aanstekelijk!

Groene spirit en vingers

Dolmans Landscaping Services is gespecialiseerd in totaaloplossingen. Daarbij zijn vakmanschap puur natuur en duurzaam ondernemerschap vergroeid. De groep heeft 15 vestigingen in België en Nederland en telt zo’n duizend gemotiveerde en geëngageerde personeelsleden met groene spirit en vingers. Wat ooit een familiebedrijf was, opgestart in 1961, is inmiddels een grootgroenbedrijf met potentieel, maar je ervaart er gelukkig nog steeds die vertrouwde familiale sfeer van toen.

Bij Dolmans Landscaping Services is men al geruime tijd de ecologische weg ingeslagen, lang voor het trendy was. “Na intekenen op de GreenDeal Biodiversiteit had de Vlaamse Overheid het engagement aangegaan zijn percelen onder de loep te gaan nemen en werd een raamovereenkomst uitgeschreven”, vertelt Michaël Scraeyen, vestigingsleider Dolmans Landscaping Services Antwerpen, onderdeel van de Dolmans Landscaping Group.

Waar cultuur bloeit

Het kunstcentrum De Singel lokt tegenwoordig niet enkel cultuur maar ook natuurliefhebbers. Dolmans Landscaping Services heeft een raamovereenkomst voor een groener groenbeheer. “In de vijver drijven voortaan eilandjes met zuiverende planten en de parkings hebben nu een natuurlijke look. Aan de buitengrenzen maaien we het gras nog enkel extensief, alleen de buitenste zijden worden intensief gemaaid, om het zicht te vrijwaren. Dat doen we elektrisch, voor het milieu maar ook om geen geluidsoverlast te veroorzaken.

In plaats van beplanting zomaar af te voeren, wordt ze geïntegreerd in de nieuwe plannen, en zo dienen we de circulaire economie. De onderhoudsvriendelijke prairietuin is met zijn biodiversiteit een pareltje om te bewonderen, zowel buiten als binnen vanachter glas.”  Terecht prijkt dit credo op een bord tussen de fleurige bloempjes… ‘Luister! Hier groeien artiesten.’

Ideeën die groeien

In 2010 werd door de Vlaamse Regering beslist alle openbare diensten uit het loodsgebouw aan de Tavernierkaai in Antwerpen te verhuizen en te herhuisvesten in het te renoveren Imalso-gebouw aan de Thonetlaan op Linkeroever. Men mag trots zijn op deze klimaatneutrale reconversie en vandaag zien we intussen dat op dit adres volop wordt ingezet op duurzaam natuurbeheer.

“Ook bij dit project heeft de overheid ervoor gekozen om de handen in elkaar te slaan met het team van Dolmans Landscaping Services. En verder zijn we sites van VDAB aan het scannen om ook daar een ecologische nieuwe wind te laten waaien.”

Typisch Dolmans Landscaping Services: de kansen grijpen als ze zich voordoen.  “Tijdens elke projectontwikkeling groeien er ideeën en dat leidt tot opportuniteiten die wij altijd met beide handen grijpen.”

Vergroening in de bedrijfswereld

In de bedrijfswereld zet men gaandeweg ook zijn beste groene beentje voor. Dat bewijst men op drie sites van TotalEnergies. Naar aanleiding van de recentste wereldmilieudag gooit men het er over een andere boeg. “We doen aan weldoordachte onkruidbeheersing en creëren prachtige bloemenweiden. Voor gebruik in de explosiegevaarlijke zones hebben wij op maat een unieke bosmaaier op luchtdruk laten ontwikkelen.”

Steun en inzet van ons allemaal

Dat Dolmans Landscaping Services tevens de bevolking meeneemt in het groene verhaal is een zeer grote verdienste. Zonder de steun en inzet van ons allemaal gaat het namelijk niet lukken om aan de opwarming van de planeet paal en perk te stellen.

“We ijveren voor meer groen op schoolpleinen en zetten in op verticaal groen aan gevels. En wat ons enorm plezier doet zijn de vele oproepen van mensen, met de vraag om voor hun huis op de stoep een minituintje neer te planten. Alle beetjes helpen, samen maken we het verschil.”

www.dolmanslandscaping.com