© DELVA Landscape Architecture and Urbanism

DELVA uitgeroepen tot ‘Architect van het Jaar 2021’

DELVA Landscape Architecture & Urbanism is in Nederland uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2021. Het bureau kreeg de meeste stemmen van de door een onafhankelijke jury genomineerde architectenbureaus. Met deze winnaar geeft de architectengemeenschap een sterk signaal over het belang van het vergroenen van onze stedelijke omgeving, aldus het juryrapport.


Als landschapsarchitectenbureau viel DELVA op tussen de andere genomineerden. Hiermee gaf de jury welbewust een helder signaal af. “Het ontwerp van groen en water in onze stedelijke gebieden kan niet meer los worden gezien van het ontwerp van gebouwen,” vindt de jury.

“Terwijl ons land verder verstedelijkt, willen we ook de natuurwaarde en biodiversiteit vergroten. Dat lukt alleen als de (her)ontwikkeling van nieuwe gebouwensembles samengaat met het versterken van de natuur. Juist in die complexe opgave schittert DELVA Landscape Architecture & Urbanism door de bijzonder integrale benadering die het bureau hanteert.”

Volgens het rapport munt DELVA uit in deze uitdaging, door te tonen hoe ecologie en economie verbonden kunnen worden. “DELVA Landscape Architecture & Urbanism ontwerpt op alle schaalniveaus aan de combinatie van nieuwe verstedelijking en de versterking van de natuur.”

Landschap als basis

DELVA Landscape Architecture & Urbanism is opgericht in 2008 door de Belgische landschapsarchitect Steven Delva en bestaat inmiddels uit een divers team van 25 professionals, waaronder (landschaps-) architecten, ecologen en stedenbouwkundigen. Het bureau ontwerpt op alle schaalniveaus aan de combinatie van nieuwe verstedelijking en de versterking van de natuur. DELVA is actief in zowel België als Nederland en opereert vanuit Amsterdam.

Bij ieder project kiest DELVA radicaal voor het landschap als basis. Steeds wordt er gezocht naar een nieuwe en meervoudige betekenis van de natuur, door deze te verbinden aan de gebouwde omgeving, technologische innovatie, beleid en het economische plan.

Een voorbeeld daarvan is het landschapspark dat het bureau voor het binnenwater van Strandeiland op IJburg in Amsterdam heeft ontworpen. Op het eiland waar 8.000 woningen komen zal gescheiden sanitatie plaatsvinden. DELVA stelt voor om hier het grijze water te zuiveren in een landschapspark van 20ha tussen de eilanden. Daar hebben niet alleen de omwonenden baat bij, maar ook de financiële haalbaarheid, de planten en dieren.

Andere gewaardeerde projecten van het bureau zijn het casinogebouw als duinenlandschap in Middelkerke, het Brabants stadsbos in de hoogstedelijke VDMA-ontwikkeling en het groene dorpsplein in Ouderkerk aan de Amstel.

DELVA Landscape Architecture and Urbanism uitgeroepen tot 'Architect van het Jaar 2021'
© DELVA Landscape Architecture and Urbanism

Architect van het Jaar 2021

Delva en zijn collega’s zien de verkiezing tot Architect van het Jaar als een stimulans: niet alleen voor het team, maar voor de landschapsarchitectuur als vak.

“Als je je verantwoordelijkheid neemt, kun je als landschapsarchitect enorm veel impact hebben. Er komen vraagstellingen op de maatschappij af die architectuur alleen niet kan oplossen, daarvoor zijn wij er.”

De verantwoordelijkheid nemen, dat doet DELVA niet alleen door mee te schrijven aan de business case van de projecten, maar ook door bij een aantal projecten de overname van grond, de aanleg en het beheer van het groen in eigen hand te nemen.

“Zo gaan we nu zelf bos ontwikkelen in het centrum van Eindhoven en in Groningen: we worden dus ook de belegger in het groen. Op deze wijze kunnen we de kwaliteit van het groen beter waarborgen, het groen onderdeel laten zijn van een economisch model, evenals de waarde ervan voor de buurt en de samenleving als geheel vergroten”, aldus Delva.

“Door als landschapsarchitecten het voortouw te nemen, komt de leefwereld waar we met zijn allen van dromen dichterbij.”

www.delva.la