De lente begint met Vlaamse tulpen

Op zaterdag 18 januari 2020 brengt VLAM de lente dichterbij met een tulpenplukactie. Van 13 tot 16u30 mag iedereen gratis een bosje Vlaamse tulpen komen plukken in de Pluktuin op het Koningin Astridplein in Antwerpen. Suske en Wiske krijgen een boeketje tulpen voor hun 75ste verjaardag.

Al voor de derde keer zal VLAM van een grote zone vlak voor het Centraal Station in Antwerpen een tulpenveld maken met 100.000 tulpen in verschillende kleuren. Het publiek mag er tussen 13 en 16u30 gratis een bosje komen plukken. De vorige edities waren een groot succes. Op de editie in 2019 werden 7 000 passanten gelukkig gemaakt. Ze kwamen ook te weten dat het voorjaarsseizoen voor bloemen en planten begonnen is.


Voorjaarsbrengers
VLAM richt de Pluktuin samen in met de Vlaamse siertelers. De tulpen zijn alle afkomstig van het Vlaams tulpenbedrijf Tuliflor uit Wervik. In België worden er naar schatting zo’n 60 miljoen tulpen geproduceerd per jaar. Dit komt neer op 1% van wat er wereldwijd geteeld wordt. Ter vergelijking: Nederland, het land dat het meest bekend is om haar tulpen, teelt jaarlijks ongeveer 4 miljard tulpen.
In België zijn er nog zo’n tiental tulpentelers. Tuliflor uit Wervik is het enige gespecialiseerd bedrijf dat zich het hele jaar bezighoudt met de tulpenteelt.

Suske en Wiske eregasten
De Pluktuin wordt opgebouwd vanaf 7 uur en vanaf 13 uur is hij geopend voor het publiek. Eregasten op de opening zijn Suske en Wiske en Leen Vandersteen. De striphelden vieren in 2020 hun 75ste verjaardag. Standaard Uitgeverij verspreidt een kleurenplaat ter gelegenheid van de tulpenplukactie. De eerste 100 kinderen die de plaat ingekleurd afgeven aan de Pluktuin ontvangen een strip van Suske en Wiske.