© Chloë Cools

De karakterplanten van Solitair Boomkwekerij

Weinig kwekerijen die zo bekend zijn voor hun specifieke assortiment als Boomkwekerij Solitair. Ze gaan voor mooie solitairplanten en dat in de twee betekenissen van het woord: planten uit hun kwekerij, maar ook planten die het verdienen om solitair te staan en als karakterplant tuin en landschap meerwaarde geven. Of het project patiogroot of parkwijd is, maakt daarbij niet uit. Ook kleine planten kunnen karakterplanten zijn!


Aan het woord: Valerie Cools, één van de vier familieleden die het Boomkwekerij Solitair in bewuste banen leidt.

Het begin

“Het basisassortiment is voortgevloeid uit de planten waar onze ouders 35 jaar geleden mee begonnen zijn. Daarnaast gaan we in heel Europa op zoek naar nieuwe interessante exemplaren. Een groot deel daarvan kopen we in bij andere kwekers. Het merendeel blijft jaren in onze kwekerij doorgroeien, een klein gedeelte gaat wat sneller in de verkoop.”

Vooruitkijken

“Het tevoorschijn laten komen van het karakter van een plant gaat in fases. Op het moment dat een plant bij ons in de kwekerij komt, volgen we deze verder op en zullen we jaar na jaar opsnoeien of uitdunnen, waarbij we steeds de opportuniteiten tegen elkaar afwegen. Het is niet zo dat als we vijf jaar oude planten opkopen dat we zeggen: binnen dertig jaar gaan we daar dat of dat mee doen. De meeste planten ‘groeien’ en tonen zelf wat we ermee moeten of kunnen doen.”

(Lees verder onder de foto.)

Beste basis

“In onze kwekerij zetten we voornamelijk in op basissoorten en minder op cultivars. Het is een gevolg van het natuurlijke groeiproces ervan: 35 jaar geleden begonnen mijn ouders met het stekken van onder meer Buxus, Ilexsoorten, Lavendel etc. Tien jaar later evolueerde dat naar het vormgeven en aanbieden van grotere bomen en planten. Ondertussen staat onze kwekerij vol met karakterbomen en werken we meer rond sfeer en beleving. Wat wordt de volgende stap? De toekomst zal het uitwijzen. Misschien staat die al te groeien?”

(Lees verder onder de foto.)

Glazen bol

“Door aan te bieden wat beschikbaar is, beslissen wij een beetje voor de tuinarchitect en de tuinaanlegger. We inspireren graag! Daarom hebben we ook onze grote serre staan waarin we vnl. tijdens winter en vroege lente een compositie creëren met een selectie van planten uit de kwekerij. We volgen daarbij niet echt trends, creëren ze ook niet, maar vernieuwen wel voortdurend. Het is een goede manier om aan het begin van een bezoek aan te voelen welke stijl de klant aanspreekt om nadien verder op ontdekking te gaan in de kwekerij.”

(Lees verder onder de foto’s.)

Levend kunstwerk

“We zeggen als familie en collega’s zo vaak tegen elkaar: “Moet je die boom zien, die is zo mooi gevormd of hij vormt zo’n mooi plaatje met de herfstkleuren of hij bloeit alsof het een echt schilderijtje is”.

In de tuinen komen ze nog meer tot hun recht, ingepast in een geheel, of dat nu een natuurlijke organische tuin is met inheemse planten of een meer gecreëerde, gestuurde omgeving. Maar ze kunnen ook alleen staan. Denk aan een patio waarin één zelfs extreem gevormde plant, een bonsai, gaat voor een krachtig beeld. Of die plant en dat effect mooi is? Het is net als bij kunst; ieder heeft zijn eigen smaak.”

(Lees verder onder de foto’s.)

Eén of meer

“Soms is het beter om één plant als blikvanger te laten fungeren, dan in bijvoorbeeld een voortuin drie aparte boompjes te planten. Die ene boom krijgt daarmee groeikansen, terwijl die drie al na enkele jaren de voortuin overmeesteren met hun volume. Ook op grotere percelen is het vaak goed om één plant de vader of moeder van de tuin te laten worden, en verder aan te vullen met jongere beplanting. Een tuin gaat meer leven wanneer je oudere en jongere bomen combineert.

Neem één plant niet te letterlijk; waar één plant niet genoeg sfeer brengt is het vaak leuk om planten te kiezen die je kan samenzetten in een gevormde groep. Zo hebben we ook groepen te koop staan in de kwekerij. Dit kan gaan over 2, 3 of 5 exemplaren, maar er is ook wel eens een groep van 70 planten in zijn geheel verkocht.”

(Lees verder onder de foto.)

Altijd bijzonder

“Elke boom vervult een veelheid aan functies; we zetten graag het beleven van de boom in de aandacht en dat ervaart ieder op zijn eigen manier. Je kijkt naar een boom als een kunstwerk, maar kunt er even goed onder gaan zitten en genieten van het licht dat door de bladeren schijnt, een rust- of aha-momentje beleven, terwijl kinderen er graag een speelboom van maken. Wintergroene bomen zorgen dan weer voor meer geborgenheid en minder inkijk. Zij vormen op hun beurt vaak een mooi contrast voor sierbomen op de voorgrond met sprekende schors, bloei of herfstkleur.”

Afscheid nemen

“Als planten onze kwekerij verlaten weten we dat ze een thuis krijgen en er weer een nieuw verhaal start. Iedereen van ons beschouwt de verkoop een beetje als het bereiken van ons eigen einddoel na jarenlang vormen en groeien. In die zin kunnen we goed afscheid nemen van elke plant. We hopen natuurlijk wel steeds dat ze in het project een mooie plek krijgen, vakkundig geplant en verzorgd worden.

Die nazorg is enorm belangrijk! Het doet ons goed om telkens gepassioneerde tuinaanleggers te zien die elke aanplant beschouwen als iets bijzonders. Ze voelen zich verantwoordelijk voor elke aanplant die ze doen. Onze favoriete, unieke stukken in de kwekerij vertrouwen we met veel plezier aan hen toe.”

Metamorphosis

“Op een subtiele manier willen we alle tuinarchitecten en tuinaanleggers tonen hoe reflecties, transparantie, schaduwen en noem maar op een rol kunnen spelen in de beleving van een boom of tuin. Vandaar dat we voor onze catalogus met als thema ‘Metamorphosis’ onze kwekerij fotografeerden doorheen de verschillende seizoenen. Het resultaat is geen folder met soorten, maten en prijzen, maar een sfeer- en inspiratieboek. Via www.solitair.be kan iedereen het doorbladeren.”


Tekst: Marc Verachtert
Fotografie: Bart Kiggen | Kobe Van Looveren | Chloë Cools (Solitair)


» Bestel hier het Jaarboek voor de Belgische groensector. Gratis verzending!