Breda / Botanische kas in het Chassépark

In het hart van de rijksmonumentale Chassé kazerne in Breda komt een botanische kas als verbindend element tussen het Chassé Park en de binnenstad van Breda.

 


De Rijksmonumentale Chassékazerne ligt op een prominente plaats in het Chassé Park. Bij de herontwikkeling van de Chassékazerne streeft de gemeente Breda naar een unieke en onderscheidende functiemix die kan bestaan uit wonen en andere licht dynamische functies met toegevoegde waarde voor het Chassé Park en voor Breda.

Een mix van 60 huurwoningen en commerciële functies waaronder een restaurant met hotelsuites, bar en een conceptstore. Met in het hart van de rijksmonumentale kazerne een botanische kas als verbindend element tussen het Chassé Park en de binnenstad van Breda. Dat is de kern van het winnende plan dat ontwikkelaar Synchroon, samen met 1meter98 architecten en Delva Landscape Architects, maakte voor de herontwikkeling van de Chassékazerne tot Breda Botanique.
“Het plan Breda Botanique is een nieuwe en unieke toevoeging aan Breda met een meerwaarde op het aanbod van de stad: stedenbouwkundig en architectonisch, maar zeker ook als trekker qua functie, want de stad heeft nog geen botanische kas”, meldt ontwikkelaar Synchroon die de tender voor de herontwikkeling van de kazerne heeft gewonnen.
Het publieke programma in het plan is georganiseerd rond een botanische kas in het hart van het monumentale gebouw, op de plek waar in 1896 het cellencomplex was. Delva Landscape Architects ontwerpt de inrichting van de kas, net als de twee binnentuinen voor de bewoners.

Placemaking
Synchroon wil voor de ontwikkeling van Breda Botanique op korte termijn starten met

placemaking, om de toekomstige gebruikers en de stad kennis te laten maken met deze bijzondere plek. De ontwikkelaar denkt daarbij aan zaken als: kookworkshops door de toekomstige horecaconcepten, (foto-) tentoonstellingen en het betrekken van kinderen bij het botanische aspect van de toekomstige kas en binnentuinen.

Vanuit onze visie Breda Botanique voegen we een nieuwe, bruisende hotspot toe aan het Chassé Park waar bewoners en bezoekers fijn kunnen wonen, werken, eten en logeren en geïnspireerd worden in een monumentaal pand waar het groen letterlijk en figuurlijk naar binnen getrokken wordt. Onze inspiratie hebben wij gehaald uit de geschiedenis van het monumentale pand en de historie van de oude kazerne. Vertaald naar het heden brengen wij sociale en commerciële activiteiten samen in het gebouw, met een nieuwe invulling waar groen stedelijk leven centraal staat.

Scharnierpunt tussen park en stad. 

Groen stedelijk leven staat bij Breda Botanique centraal. Het groen uit het Chassé Park wordt letterlijk het gebouw ingetrokken en versterkt zo de verbinding met de omgeving. Door bouwtechnische maatregelen en bewuste keuzes te maken in installaties, maken we een duurzaam gebouw dat gebruik maakt van groene energie met een comfortabel woon- en leefklimaat, aldus landschapsarchitect Steven Delva.

Met Breda Botanique leggen we de verbinding tussen het verleden en de toekomst, zowel programmatisch als in bouwkundige zin. De relatie tussen de historische binnenstad en het Chassé Park wordt versterkt door een publieke verbinding. Het groen van het Chassé Park wordt letterlijk het gebouw ingetrokken naar de overdekte binnenplaats, het groene hart van het gebouw. Zo ontstaat er een verbinding tussen het park en de Keizerstraat en worden bezoekers uitgenodigd om door de kazerne heen te lopen naar het Chassé Park.