BOZAR / Expo Bas Smets ‘De uitvinding van het landschap’

Van 23 september tot 6 november 2016 organiseert het Paleis Voor Schone Kunsten in Brussel de tentoonstelling ‘De uitvinding van het landschap. Een verhalend onderzoek’, van landschapsarchitect Bas Smets. De tentoontstelling vindt plaats in het kader van de Brussels Urban Landscape Biennial (BULB).

In deze tentoonstelling onderzoekt landschapsarchitect Bas Smets de notie landschap aan de hand van vijf kunstvormen die toegelicht worden door personaliteiten die toonaangevend zijn in elk van die disciplines: Véronique Bücken voor schilderkunst, Joris Van Grieken en Colin Dupont voor gravures en cartografie, Bruno Notteboom en Pieter Uyttenhove voor fotografie, Michael R. Roskam en Bouli Lanners voor filmkunst en Stefan Devoldere en Kristiaan Borret voor landschapsarchitectuur.


Schilderkunst, cartografie, fotografie, filmkunst en architectuur: deze vijf uitdrukkingsvormen dialogeren er met onze notie van landschap.

 

21357 21360

21361

21364

 

Brussels Urban Landscape Biennial

De tentoonstelling ‘De uitvinding van het landschap. Een verhalend onderzoek’ maakt deel uit van de eerste editie van de Brussels Urban Landscape Biennial (BULB), een initiatief van de minister van Leefmilieu van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Céline Fremault.

Het doel van deze eerste biënnale van het stadslandschap is het stadslandschap bij de Brusselse publieke opinie beter bekend te maken. Misschien nog meer dan architectuur en stedenbouw slaagt landschapsarchitectuur erin continuïteiten te accentueren en echte herkenningspunten te bieden voor de stadsbewoners. Meer dan iconische gebouwen, brengt het landschap verbinding tot stand: het creëert continuïteit en geeft tegelijkertijd identiteit aan een plek.

De biënnale van het stadslandschap wordt georganiseerd door Leefmilieu Brussel in samenwerking met de Brusselse Federatie voor Stedenbouw, de René Pechère Bibliotheek, Bozar en Flora Brussels.

De tentoonstelling in BOZAR is alle dagen open, van dinsdag tot zondag, van 10u tot 18u, op donderdag tot 21u.

 

Composed image by BBS & Studio Otamendi: © University Library & Department of Architecture and Urban Planning, UGent/KMSKB-MRBAB Brussels, photo: J. Geleyns/Michaël R. Roskam, Savage Film