Boomkwekerij Sylva wint Leeuw van de Export 2021

Boomkwekerij Sylva uit Waarschoot wint de prestigieuze Leeuw van de Export 2021, een initiatief van Flanders Investment and Trade (FIT). Kwekerij Sylva Nurseries exporteert jaarlijks 25 miljoen jonge boompjes naar 40 landen voor de aanleg van bossen en natuurgebieden.

 


Sylva Nurseries exporteert naar alle uithoeken van de wereld waaronder enkele verre bestemmingen zoals China, Turkije, Kirgizië en Oesbekistan. Ook in eigen land zorgt het mee voor meer deugddoende wandel- en ademruimte. Dat gebeurde onder andere al in de Vinderhoutse bossen, het Zwin en Parkbos Gent.

Sylva Nurseries beschikt over een krachtig internationaal netwerk van agenten met een mondiaal klantenbestand. De onderneming is vertegenwoordigd in de exportwerkgroep van VLAM en in BELBEX, EFNA (European Forest Nursery Association) en ENA (European Nursery Association). De internationalisatie van Sylva Nurseries leidde naar een groter productieareaal van 115 hectare en de versterking van de infrastructuur met een nieuwe loods en burelen. Daarnaast groeide de samenwerking met verschillende leveranciers in de sierteeltsector.

2022 wordt sowieso een feestelijk jaar, want het bedrijf viert dan zijn vijftigjarige bestaan in de huidige structuur. Ondertussen staat de vierde generatie Van Hulle al enthousiast klaar om zich in het bedrijf te integreren. Sinds de familiale overname in 2003 groeide Sylva Nurseries enorm qua uitvoerhandel en exportknowhow – dankzij de vele inspanningen en een solide basis. De sterke omzetgroei, met name in de laatste vijf jaar, vertaalde zich ook in de stevige uitbouw van een ervaren en complementair team (37 FTE in 2021) van grondig opgeleide medewerkers. Kennis en ervaring uit andere sectoren – zoals de farmaceutische industrie, de bouw en IT – brengen kruisbestuiving en geven een frisse kijk op business development.

De liefde voor het vak van de familie Van Hulle zorgt samen met de opgebouwde kennis en een duidelijke toekomstvisie voor een vernieuwende aanpak in de sector. De onderneming investeert volop in werkbaar werk en duurzaam ondernemen. Er werd onder meer een speciale, ergonomische sorteermachine ontwikkeld. De onkruidbestrijding gebeurt zoveel mogelijk mechanisch.  Al in 2009 werd Sylva Nurseries ‘Sierteler van het jaar’ in België en wereldwijd ‘International Grower of the Year’ (de Gouden Roos), dankzij de vernieuwende aanpak qua milieuvriendelijke productie, de investeringen in efficiëntie en de intensieve marktbenadering. De onderneming werd ook gelauwerd met de ‘Pioniersprijs Diversiteit’, omdat ze op een creatieve en blijvende manier diversiteit integreert in de bedrijfscultuur.

In de komende twee jaar ligt de focus op innovatie en verdere uitbouw van de infrastructuur. Zo komen er tal van toepassingen van artificiële intelligentie, drones en robotisering. Verder zal het bedrijf energiezuinig worden door de installatie van zonnepanelen op het dak van de nieuwe loods. Hierdoor wordt het bedrijf, inclusief het wagen- en machinepark, volledig energieneutraal. Voor de opvang van het regenwater is een bassin van 10 miljoen liter voorzien.

www.sylva.be