Boomgaardenstichting ontwikkelt boom met 5 appelsoorten

Speciaal voor de radio 2 Tuindag maakte de Nationale Boomgaardenstichting vzw een hoogstamappelboom met 5 verschillende variëteiten, elk gelinkt aan een provincie in Vlaanderen: Keuleman uit Limburg, Keiing in Antwerpen, Reinette Hernaut uit Vlaams-Brabant, Trezeke Meyers uit Oost-Vlaanderen en Essching uit West-Vlaanderen.

 


Van de boom zijn vijf exemplaren gemaakt waarvan er één in elke Vlaamse provincie komt. De eerste oogst is ten vroegste voor 2019 voorzien. Paul Van Laer van de Nationale Boomgaardenstichting garandeert dat de verschillende appelsoorten hun typische eigenschappen zullen bewaren, ook al groeien ze aan één en dezelfde boom. “De ene appel zal rood zien, de andere al wat groener en ook hun smaak zal verschillen”, klinkt het. “Om een appelboom te krijgen die vijf verschillende appelsoorten voortbrengt, heb je een onderstam nodig waarop je takken van vier verschillende appelbomen ent. Samen met de oorspronkelijke takken van de stam brengen zij vijf verschillende appelsoorten voort.” De vijf variëteiten werden speciaal gekozen omwille van hun onderlinge bevruchtingsmogelijkheid. En omdat ze niet op hetzelfde moment rijp zijn, kan de consument lang genieten van zijn appeloogst.

Wie al van droomt om kersen of peren aan een appelboom te laten groeien, is eraan voor de moeite. “Een tak van een perelaar zal aan een appelboom misschien wel in leven blijven omdat appel- en perenbomen een zekere graad van verwantschap hebben, maar peren zullen er niet aan groeien”, aldus Van Laer.

www.boomgaardenstichting.be