Boek / Patchwork IBA Parkstad

Op 1 september wordt tijdens Cultura Nova het boek ‘Patchwork IBA Parkstad’ gepresenteerd. Hierin zijn inspirerende projecten opgenomen van Piet Oudolf, Francine Houben, LOLA Landscape Architects en beschouwingen van o.a. Jo Coenen en Dirk Sijmons over helende landschappen en onvolgroeide steden.

Het concept IBA (Internationale Bau Ausstellung) is meer dan 100 jaar geleden in Duitsland ontstaan. Wat begon als een tentoonstelling voor de moderne bouw, ontwikkelde zich tot een succesvolle formule die in een regio of stad een krachtige impuls geeft aan economie, ruimte én samenleving.


Dit concept is gecombineerd met Parkstad: een combinatie van zeven gemeenten in de voormalige Oostelijke Mijnstreek in Nederlandse Limburg: Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal. Deze zeven gemeenten kenmerken zich door de mijnsluitingen in de jaren 70 van de vorige eeuw. Dat leidde tot sociale problematiek, hoge werkloosheid, vergrijzing en wegtrekkende jongeren. Ondanks al het moois dat de regio te bieden heeft, kent Parkstad te veel leegstaande woningen, winkel– en kantoorruimtes, schoolgebouwen en kerken. De regio moet ‘teruggroeien’ en tegelijkertijd aantrekkelijk blijven om te wonen en werken.

Parkstad past tot najaar 2022 de IBA-methode toe. Vernieuwende ideeën worden opgehaald uit de regio en daarbuiten. Experts buigen zich over toonaangevende projecten en identificeren de kansen die deze de regio bieden. Daarnaast voegt IBA waarde toe aan projecten, zowel inhoudelijk als financieel. Het doel: projecten en dus de regio beter maken.

Meer info: nai010.com