Bobcat presenteert nieuwe serie kleine knikladers [VIDEO]

Bobcat introduceert twee nieuwe kleine knikladers, de L23 en de L28. De nieuwe modellen bieden hoge hefvermogens in krappe ruimtes; zijn dankzij een eenvoudige, intuïtieve bediening erg gebruiksvriendelijk en ze zijn ideaal voor het uitvoeren van werkzaamheden op terreinen waar bodemverstoring zoveel mogelijk voorkomen moet worden.

 


De nieuwe knikladers van Bobcat bieden een uitstekende stabiliteit met een kiplast tot 1,39 ton. De machines kunnen daardoor gemakkelijker een last over een geul of trottoir tillen; ook dankzij het uitstekende zicht vanuit de cabine. Het grote hefvermogen in verhouding tot het machinegewicht is ideaal wanneer zware lasten in krappe ruimtes moeten worden opgetild en verplaatst. De uitschuifbare hefarm van de L28 biedt meer opties voor het gemakkelijk verplaatsen van lasten en dankzij de mogelijkheid om het tegengewicht te verhogen kan de gebruiker het hefvermogen afstemmen op de werkzaamheden.

Dankzij de compacte afmetingen met een breedte van net iets meer dan een meter gekoppeld aan een kleine draaicirkel, zijn de kleine Bobcat-knikladers ideaal voor werk op lastige en moeilijk bereikbare plekken. Deze machines zijn robuust en toch licht genoeg om gemakkelijk te transporteren. Met de nieuwe kleine knikladers kan Bobcat niet alleen meer klanten bedienen in de groeiende markten voor groenvoorziening, kleine bouw- en onderhoudsprojecten voor gemeenten, maar ook in de land- en tuinbouw.

De kleine knikladers van Bobcat zijn leverbaar met een canopy of een cabine. Deze zijn beide ontworpen voor een comfortabele bediening en bieden extra ruimte om gemakkelijk in en uit te kunnen stappen. De bedieningselementen zijn intuïtief en dus toegankelijk voor zowel ervaren als onervaren bestuurders. Voor het werk in koudere klimaatzones is een dichte cabine met een verwarmde stoel leverbaar.

Het eenvoudige en intuïtieve ontwerp van de kleine knikladers met dubbele pedalen maakt het mogelijk om snel en gemakkelijk van richting te veranderen: één pedaal beweegt de machine vooruit, het andere achteruit. Bestuurders krijgen deze rijbediening gemakkelijk onder de knie, waardoor de kleine kniklader een uitstekende keuze is voor seizoensarbeiders of verhuurklanten. Daarnaast is de bediening ook eenvoudig onder de knie te krijgen voor bestuurders die op meerdere machines moeten werken.

Naast het indrukwekkende hefvermogen is de L28 uitgerust met een telescopische hefarm die de hefhoogte en reikwijdte vergroot. Het model heeft een innovatief ontwerp met twee cilinders, die de lading horizontaal houden wanneer de bestuurder de bak beweegt en materiaal op hoogte moet hanteren. De telescopische cilinder is gesynchroniseerd met een hydraulische nivelleringskoppeling. Deze ondersteunt het nivelleren en voorkomt dat materiaal over de achterkant van de bak valt.

Om de nieuwe kleine knikladers echt multifunctioneel te maken, heeft Bobcat zijn expertise op het gebied van aanbouwdelen ingezet voor een speciale versie van het eigen Bob-Tach®-aanbouwsysteem. Dit maakt het mogelijk om zowel aanbouwdelen voor de S70/MT55 als ook aanbouwdelen voor de S100/S450 te gebruiken.

Bodemsparend werken

De kleine knikladers van Bobcat zijn speciaal ontworpen zodat ze de ondergrond zo min mogelijk beschadigen; niet alleen door toepassing van een knikscharnier waardoor de achterwielen in bochten het pad van de voorwielen volgen, maar ook door de zodeveilige modus die wielslip beperkt. Dit maakt de kleine knikladers van Bobcat ideaal voor werk in de groenvoorziening en voor lichte bouw- en onderhoudsprojecten waarbij de ruimte krap is en de bodem moet worden ontzien.

Afhankelijk van de werkomstandigheden schakelen deze Bobcat-machines automatisch een van de twee tractiemodi in: een modus met hoge tractie voor goede beheersing op ruw of glad terrein of de zodeveilige modus voor zo min mogelijke verstoring van de bodem

Wanneer het stuurwiel niet draait zorgt de hoge-tractiemodus voor een uitstekende controle en mobiliteit op ruw of glad terrein. De zodeveilige modus laat actief sturen toe en zorgt ervoor dat de wielen niet over de grond schuren, zodat de bodem zo min mogelijk wordt verstoord. Bovendien kan de bestuurder met een optionele tractie-ondersteuning – vergelijkbaar met een differentieelvergrendeling – de automatische modi tijdelijk opheffen en met één druk op de schakelaar over lastig terrein rijden.