Bladblazers worden stiller

Bladblazers worden steeds lichter en stiller en blazen meer lucht. Bladblazers met een benzinemotor zijn het krachtigst. Maar accubladblazers zijn stiller en komen qua vermogen in de buurt, schrijft Groen Kennisnet.

Dat blijkt uit een test van vakblad Tuin en Park Techniek (december 2015) waarin drie bladblazers werden vergeleken: ‘Drie blazers vergeleken: lucht en gemak gaan samen


Vermogen
Bladblazers met een accumotor zijn stiller dan een benzinemotor, en je hebt ook geen uitlaatgassen. Maar qua arbeidsduur kan een accu nog niet tippen aan een tankje benzine. De geteste accubladblazer is krachtig. Dat heeft te maken met het ontwerp. Het aanzuigkanaal en de blaaspijp liggen in elkaars verlengde met daartussen – ook in lijn – de ventilator en de elektromotor. Dat zorgt voor een krachtige luchtstroom, schrijft het vakblad, maar het kost wel vermogen. In 12 minuten is de accu leeg, terwijl je met motorbladblazer en een half tankje benzine een uur kunt blazen. Die accubladblazer is daarom vooral geschikt voor een hovenier of particulier die een bladblazer even gebruikt.

Ruggedragen
Voor een groenwerker die een hele dag blaast, is een ruggedragen blazer met benzinemotor het meest geschikt. Een van de geteste bladblazers, die een motorinhoud van 75 cc heeft, weegt 13 kilo. Die kun je het best op je rug dragen. Nadeel van een ruggedragen blazer is dat de bediening soms wat lastiger is. Maar als er een elektronische startknop op zit, is dat probleem ook opgelost.

Voor een goed resultaat is het van belang dat de instellingen goed zijn, dat je de bladblazer regelmatig controleert, en bij een blazer met benzinemotor periodiek het luchtfilter, brandstoffilter en de bougie vervangt. Waar je op moet letten, lees je in het artikel ‘Met volle kracht blazen door juiste instellingen‘.