Belgische bermbedekking voor Frans TGV-traject

De nieuwe Franse tgv-lijn tussen Tours en Bordeaux heeft een Belgisch kantje. Voor de groenaanleg van dit 300 km lange traject werd een beroep gedaan op Biocovers, een gronddoekenproducent uit Dendermonde. Hun doeken geven onkruid geen kans en bestaan volledig uit plantaardig materiaal, een ecologisch alternatief voor plastic grondmatten. De TGV zou in 2017 operatief moeten zijn.

Cruciaal was de bodem onkruidvrij houden tijdens de groei van de beplanting. Een bijkomende belangrijke voorwaarde was dat de oplossing ook biobased en composteerbaar moest zijn, en snel en eenvoudig te plaatsen. Het eindresultaat moest er bovendien natuurlijk uitzien en opgaan in de omgeving.


Biocovers bestaat voor 100% uit hernieuwbare, plantaardige grondstoffen. Na drie tot vijf jaar hebben de beplantingen het doek overgroeid en diens onkruidwerende eigenschappen overgenomen. Biocovers zelf wordt dan volledig afgebroken tot compost.

Het onderhoud van de berm wordt dankzij Biocovers tot een minimum beperkt. Ook een behandeling met chemische bestrijdingsmiddelen is niet nodig. Ten slotte hebben Biocovers brandwerende eigenschappen in tegenstelling tot matten op basis van kokos, jute, hennep of stro.