BEKIJK VANUIT UW KOT / De tuinarchitectuur van Mien Ruys [VIDEO]

Tuinarchitecte Mien Ruys (1904-1999) heeft een belangrijke invloed gehad op de ontwikkeling van de tuinarchitectuur in Nederland. Zij was een van de eersten in Nederland die het belang zagen van de integratie van haar vak met de architectuur. Ruys leerde de tuinbezitter ook het ruimtelijk effect en de schoonheid zien van schaduwplanten, bladplanten, planten met decoratieve vruchten en zaaddozen, in een tijd dat kleurige bloemperkjes nog de boventoon voerden.

 


In deze video vertelt tuin- en landschapsarchitecte Anet Scholma over haar jaren met Mien Ruys. Scholma kwam op jonge leeftijd op het bureau van Mien Ruys en is er nooit meer weggegaan. Ruys was toen al tachtig jaar, maar werkte nog altijd fulltime. „Met een enorme gedrevenheid en discipline’’, herinnert Scholma zich. „Het werk kwam bij Mien Ruys op één, ze ging door tot het af was. En verwachtte dat ook van anderen.’’ Daarnaast bewondert Scholma Ruys om de gretigheid waarmee ze op haar tachtigste nog altijd met een opdracht aan de slag ging. Ook als het om een ’gewone’ tuin ging met bescheiden afmetingen. „Een tuin waarvan je van tevoren weet dat die nooit in de architectuurbladen zou komen te staan. Als je op die leeftijd nog zo met je vak bezig bent, daarvoor maak ik een diepe buiging.’’

De video werd gemaakt door Leo den Dulk bij het verschijnen van zijn biografie over Mien Ruys in 2017 en de daarbij horende tentoonstelling in het Haarlemse architectuurcentrum.

 

 Proeftuinen Dedemsvaart

In haar proeftuinen te Dedemsvaart op het terrein van kwekerij Moerheim, opgericht door haar vader Bonne Ruys, heeft zij gedurende haar hele leven praktisch onderzoek verricht naar de toepassing van planten en materialen die geschikt waren voor toepassing in haar ontwerpen. Door haar vernieuwend gebruik van beide heeft zij de vormgeving van tuinen decennia lang sterk beïnvloed.

Bekijk hier ook een documentaire over de tuinen van Mien Ruys (in het Engels)

 

Er bestaat ook een documentaire op DVD over Mien Ruys. Hierin komen biografische elementen, haar ontwerpprincipes, haar samenwerking met architecten en haar inspiratiebronnen aan de orde. Naast prachtige beelden van de Tuinen wordt een vijftal mensen geïnterviewd. De rode draad is haar credo: Ik ben nog lang niet klaar.

De DVD kost € 7,50 en is te bestellen via e-mail.