Bakens van bomen / Zuid-West-Vlaanderen inventariseert markante bomen

Intercommunale Leiedal is erkend als intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED). In het kader van, het project  ‘Bakens van bomen’ werden een aantal markante bomen in Zuid-West-Vlaanderen geselecteerd, in de hoop dat ze opnieuw een prominentere rol kunnen spelen in onze beleving van het landschap.

Vaak vertellen oude bomen verrassende verhalen over het verleden van een vervlogen locatie. Een legendarisch stadsverhaal, een vergeten techniek of historisch landgebruik, de erfgoedwaarde van solitaire, emblematische bomen kan nauwelijks overschat worden. Bovendien bepalen en kleuren ze het landschap. Reden genoeg om ze – eindelijk – nog eens in de kijker te zetten.


Een schermboom beschermt een gebouw tegen extreme weersomstandigheden als regen-, wind- of zonnescherm. Bij watermolens bijvoorbeeld behoeden (voornamelijk) lindes het waterrad van uitdroging. Een vredesboom is dan weer een vrijheidsboom die zowel na de Eerste als na de Tweede Wereldoorlog in vele dorpen een centrale plek kreeg als vredessymbool. En een hoekboom bakent bepaalde eigendoms- of perceelsgrenzen af.

Ontdek hier een eerste reeks bijzondere bomen. Binnenkort lanceert Leiedal een oproep naar inwoners van de streek om markante bomen te signaleren.