Atlas of World Landscape Architecture

In de Atlas of World Landscape Architecture geven de auteurs Markus Sebastian Braun en Chris van Uffelen een overzicht van de recente landschapsarchitectuur aan de hand van ontwerpplannen en foto’s 320 landschapsprojecten uit de hele wereld.

 


Welke criteria de auteurs hebben gehanteerd bij hun selectie, is niet meteen duidelijk. Het gaat zowel om publieke als private projecten, om grote landschappelijke ingrepen, om parken, stadspleinen, daktuinen en kleine stadstuinen, om tijdelijke tuinen voor de Chelsea Flower Show en het Internationaal Tuinenfestival van Chaumont, om projecten waarin de natuur en de beplanting een alles bepalende rol speelt en projecten waar nauwelijks een plant te besperuen valt…

Een aantal van de projecten zijn zeer bekend, zoals het 9/11 Memorial en de High Line in New York, het Olympisch Park in Londen, de tuin van het Musée du Quai Branly in Parijs, het Park am Gleisdreieck in Berlijn, het Zollvereinpark in Essen, Superkilen in Kopenhagen, het Maximapark in Utrecht en de Gardens by the Bay in Singapore. Maar de meeste projecten zijn niet of nauwelijks bekend.

De meeste projecten komen uit Noord-Amerika, Canada en Australië, maar ook Europa, Centraal- en Zuid-Amerika en het Verre Oosten zijn goed vertegenwoordigd. Wat Europa betreft, zijn vooral Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk goed bedeeld.

Voor België werd slechts één project geselecteerd: het Abdijplein van Averbode van het bureau Omgeving.

 

 

Markus Sebastian Braun, Chris van Uffelen
Atlas of World Landscape Architecture
BRAUN Publishing AG

ISBN 978-3-03768-166-4

www.braun-publishing.ch