Antwerpen / Twee internationale onderscheidingen voor Rivierenhof

Het Antwerps provinciaal domein Rivierenhof is in Australië in de prijzen gevallen tijdens het International Parks and Leisure Congres. Het park kreeg er de zilveren International Large Urban Parks Award. Daarnaast won het Rivierenhof ook de internationale Green Flag Award-publieksprijs.

De zilveren International Large Urban Parks Award werd door de World Urban Parks Association uitgereikt aan het Rivierenhof, ’s lands oudste provinciaal domein. De wereldwijde vereniging van parkprofessionals roemt de ‘geslaagde mix aan weelderige natuur, in stand gehouden erfgoed, talrijke activiteiten en publiekswerking’. Ook de gehanteerde aanpak waarmee de voorbije jaren in het Rivierenhof ingrijpende verbeteringen zijn doorgevoerd, met participatie van de parkgebruikers, kreeg lof toegezwaaid.


 

World Urban Parks erkent met de uitreiking van de Large Urban Parks Awards de kwaliteit van de parken, het professionalisme en de vaardigheden van de mensen die ze beheren en de meerwaarde die ze brengen aan de steden die ze bedienen. Deze onderscheidingen weerspiegelen het wereldwijde belang van stedelijke parken en groene ruimten die bijdragen aan de gezondheid, het milieu en het samenbrengen van gemeenschappen.

De International Large Urban Parks Award wordt toegekend in drie categorieën. De eerste gouden International Large Urban Parks Award ging naar het Centennial Park in Sydney (Australië) en het Phoenix Park in Dublin (Ierland). Het Rivierenhof haalde als enige park zilver. Het Nieuw-Zeelandse Auckland Domain (Pukekawa), het Indiase Eco Park (Kalkota) en het Spaanse Parque del Agua (Zaragoza) namen elk een bronzen International Large Urban Parks Award 2018 mee naar huis.

Peter Verdyck, directeur van het provinciaal groendomein, licht toe: “De International Large Urban Parks Award biedt parkbeheerders over de hele wereld een referentiekader voor hun prestaties en brengt in kaart wat vatbaar is voor verbetering. De onderscheidingen zijn gebaseerd op vier hoofdcriteria: parkontwerp, het specifieke aanbod en de voorzieningen, bescherming van natuur en erfgoed en betrokkenheid van de gemeenschap, alsook parkbeheer en onderhoud.”

Gedeputeerde bevoegd voor Groen- en Recreatiedomeinen Jan De Haes: “De voorbije legislatuur hebben we sterk ingezet op zowel de verdere ontwikkeling van onze recreatie- en groendomeinen als de groene longen van de omliggende regio, zeker in een stedelijke omgeving, als op de verdere uitbouw van de bezoekersbeleving. Het Antwerpse Rivierenhof, dat eerder dit jaar ook al de Green Flag Award ontving, is daar een prachtig voorbeeld van. Samen met directeur Peter Verdyck hebben we sterk geïnvesteerd in de heraanleg van het park en infrastructuur, waarbij toegankelijkheid, laagdrempeligheid voor het ruime publiek en duurzaamheid centraal staan.”

Green Flag Award

Voor het Rivierenhof is deze zilveren onderscheiding, na de Green Flag Award die het eerder in juli dit jaar mocht ontvangen, de tweede internationale erkenning op één jaar tijd. Rivierenhof won bovendien de internationale Green Flag Award-publieksprijs. Honderd en vijf internationale GFA-parken buiten het Verenigd Koninkrijk (van Australië, Spanje, Verenigde Arabische Emiraten, … tot het Rivierenhof in Deurne) streden voor de titel via een aparte poll. De twee andere publieksprijzen gingen naar de Abu Dhabi Corniche Beach Gardens, United Arab Emirates, en naar het Tim Smythe Park, Clare County Council, Ierland.