Antwerpen krijgt Natuurpuntlabel voor Toekomstbomen

De stad Antwerpen ontving het Natuurpuntlabel voor het project Toekomstbomen. Een Toekomstboom is een boom in een straat of op een plein waarvoor de stad in de ondergrond investeert zodat hij groot en oud kan worden.

 


Met het Natuurpuntlabel wil Natuurpunt een erkenning geven aan ecologisch beheerd groen. Nadat de stad dit label vorig jaar op een aantal locaties kreeg voor het Extensief Maaibeheer, krijgt ze het nu voor het project Toekomstbomen.

“Dikke en oude bomen zijn voor de stedeling de vertegenwoordigers van natuur in de stad” vertelt Lieven de Schamphelaere, algemeen voorzitter van Natuurpunt. “Zoals de meeste Antwerpenaars hecht ook Natuurpunt veel waarde aan deze exemplaren en dus willen we het feit dat de stad ze nu in de vorm van Toekomstbomen een bescherming geeft, belonen met het Natuurpuntlabel. Naast de psychologische welzijnseffecten voor de mens, worden deze robuuste bomen ook meer bewoond en benut door tal van dieren.”

Toekomstbomen

Toekomstbomen zijn bomen op een straat of op een plein in het openbaar domein waarin de stad investeert zodat ze groot en oud kunnen worden. Zo krijgen ze bijvoorbeeld 100m³ ruimte onder de grond voor hun wortels. De stad selecteert deze bomen aan de hand van criteria zoals boomsoort, afstand tot gebouwen, gezondheid en beschikbare ondergrondse ruimte voor wortels. De geselecteerde bomen worden door een label als Toekomstboom erkend.

Caroline Bastiaens, schepen voor stads- en buurtonderhoud, licht toe: “Bomen hebben het niet altijd gemakkelijk in Antwerpen. Er is steeds meer verharding op straat en werken aan onder andere nutsleidingen zorgen voor schade aan de wortels. Met de Toekomstbomen willen we op lange termijn investeren in en zorgen voor grote bomen in de stad. We geven bomen de ruimte die ze nodig hebben om te groeien en om lang leven te leiden. Op die manier zorgen we voor een stevige groene toekomst in de stad.”

Toekomstbomen die nu al de nodige ondergrondse doorwortelbare ruimte (100m³) hebben, worden beschermd zodat ze in de toekomst geen wortelruimte verliezen bij werken. Sommige bomen hebben echter bijkomende ondergrondse investeringen nodig. Zo kan, om meer ondergrondse ruimte te creëren,  bijvoorbeeld een structuur onder het wegdek of voetpad aangelegd worden.

Investeren in grote en waardevolle bomen heeft tal van voordelen. De bladmassa van een boom groeit elk jaar, waardoor deze steeds meer voor schaduw en verdamping zorgt. Daarmee helpt elke boom om de opwarming in de stad tegen te gaan. Deze grote bomen vangen bovendien meer fijn stof op, houden meer CO2 vast en produceren meer zuurstof dan hun kleinere soortgenoten

Alle Toekomstbomen zullen op een onlinekaart te vinden zijn op www.antwerpen.be/Natuurpuntlabel. Ook komt er bij elke Toekomstboom een bordje met het label dat aangeeft dat het om een Toekomstboom gaat waarvan de toekomst beschermd wordt.

Op verschillende plaatsen zullen er in het openbaar domein ook informatieborden komen met meer informatie over de Toekomstbomen en een link naar het, door acteur Warre Borgmans ingesproken, luisterverhaal van Josefien De Egel.