Amsterdam / Tuinen Rijksmuseum voltooid
Met de voltooiing van de percelen en het terras rondom de Philipsvleugel zijn de Rijksmuseumtuinen in Amsterdam nu helemaal af. Bezoekers kunnen voortaan rondom het hele museum wandelen door de groene buitenzaal.
Te midden van 7.000 vaste planten en ruim 16.000 opkomende bloembollen komen zij onderweg historische bouwfragmenten en klassieke beelden tegen. Nieuw in de buitencollectie zijn de beroemde telefooncel van Brinkman & Van der Vlugt Architecten uit 1933 en een groot buitenschaakbord waarop iedereen kan spelen. Het nieuwe zonneterras van RIJKS®, waar geluncht en gedineerd kan worden, behoort ook tot het nieuwe tuinontwerp. Het restaurant heeft haar deuren geopend op een lang terras onder Magnolia’s van de Museumstraat.
Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten heeft de nieuwe tuinen ontworpen in de geest van het originele ontwerp van architect Pierre Cuypers uit 1901 aangepast naar de wensen van deze tijd. De ‘Oude Hollandse Stijl’ van Cuypers, waarbij tuin en gebouw een totaalconcept vormen, zijn in een neo-stijl geïnterpreteerd. De monumentale basis van de tuinen is opgeschoond en met een eigentijds beplantingsplan geschikt gemaakt voor meer dynamiek en flexibiliteit.
De tuin is daarbij een buitenmuseum en staat in dienst van de collectie beelden en oude bouwfragmenten. Rondom het museum zijn citaten van diverse klassieke formele tuinstijlen aanwezig die in de loop van de tijd sterk vervaagd zijn. In het nieuwe ontwerp voor de tuin zijn deze verschillende tuinstijlen in ere hersteld, waarbij er naar een sterker contrast en een grotere verfijning is gezocht. Door onder andere de recente verbouwing van het museum en de aanwezigheid van monumentale bomen als belangrijk moment op te nemen in het nieuwe plan, zijn de veranderingen die in een eeuw tijd hebben plaatsgevonden expliciet gemaakt. Daarbij is er gezocht naar een tuinontwerp met oriëntatie op het monumentale gebouw en een duidelijke begrenzing naar de omgeving toe. Het resultaat is een nieuw ensemble van tuinstijlen, waarin de historie van de tuin ‘leesbaar’ wordt.
Diverse bouwwerken in het westelijke gedeelte van de tuinen zoals de Groninger Herenpoort uit 1621 en het 18de-eeuwse hek van buitenplaats Over-Amstel werden het afgelopen jaar gerestaureerd en schoongemaakt. De 18de-eeuwse tuinkoepel uit Haarlem werd zelfs verplaatst en opent binnenkort als kiosk en espressobar. Het ontwerp hiervan is van Paul Linse die ook tekende voor het terras en interieur van RIJKS®. In 2013 werden aan de tuinen aan de zuidkant van het museum al het waterkunstwerk van Jeppe Hein, speeltoestellen van Aldo van Eyck en de 19de-eeuwse kasteelkas met ‘vergeten’ groenten toegevoegd. In de kas wordt deze zomer als bijzonderheid kabuiskool geteeld.
Met wisselende beeldententoonstellingen en een groeiende collectie ontstaat een levendige openbare buitenzaal voor zowel bewoners als bezoekers van de stad Amsterdam.
Zomertentoonstelling
Vanaf 19 juni zijn de Rijksmuseumtuinen het decor voor 20 sculpturen van de Spaanse kunstenaar Joan Miró (1893-1983) uit internationale museale en particuliere collecties. Na Henry Moore en Alexander Calder is dit de derde in een reeks van vijf openluchttentoonstellingen die wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.