Amsterdam krijgt verticaal park

In Amsterdam heeft de combinatie van MVRDV Architects en OVG Real Estate een competitie gewonnen om op de Zuidas een uniek complex te realiseren. Met vooruitstekende erkers en hoekige balkons wordt een met groen bedekt gebouw gecreëerd.


Eigenlijk bestaat het Ravel Plaza complex uit drie samengevoegde gebouwen van verschillende hoogtes met een vooruitstekende buitenkant van met bladeren bedekte woningen. De ruimte er tussenin heeft de uitstraling van een dorpsplein.


‘We combineerden de kwaliteit van het wonen in een groene omgeving met de centrale ligging en de stimulans van een stedelijke omgeving op deze unieke locatie,’ aldus Winy Maas van MVRDV, een van de toonaangevende architectenbureaus van Nederland.

Coen van Oostrom, CEO OVG Real Estate: “Met dit project willen wij een vernieuwend gebouw toevoegen aan een steeds geliefder wordend stadsdeel van Amsterdam. Het gebouw wordt voor een groot gedeelte publiek toegankelijk, waarbij de openbare ruimte letterlijk doorloopt in en over het gebouw. We zijn vereerd om in Zuidas een uniek ontworpen gebouw door Winy Maas te mogen realiseren dat internationaal aanzien zal genieten en lokaal een bijdrage zal leveren aan een hoogwaardig, duurzaam en innovatief woon-, werk- en leefklimaat.”
Het project heeft in totaal een oppervlakte van 75.000 m2 en zal appartementen, kantoren en commerciële ruimtes omvatten. Het krijgt een semiopenbaar karakter door publieke ruimtes door en over de gebouwen.

Voor het ontwerp van de openbare ruimte en het groen op de balkons wordt een beroep gedaan op DeltaVorm Groep en Piet Oudolf.

De bouw start in 2017.