Agribex / XPU van AgXtend Nieuwigheid 2021

Agribex organiseert iedere editie een wedstrijd waarbij de grootste innovaties in de dierlijke-, de plantaardige- of de tuinsector worden bekroond. De Zilveren Buxus voor de nieuwigheid 2021 gaat naar de XPU van AgXtend.

Een 2-tal jaar geleden was er de introductie van de elektrische onkruidbestrijding, als alternatief op het gebruik van chemische herbiciden met de (Zasso) AgXtend XP300 in de akkerbouw en de XPS in de wijnbouw.De machine bestaat telkens uit een generator die elektriciteit op hoogspanning opwekt. De opgewekte elektrische stroom loopt via een applicator door de planten heen in de bodem. Het elektrische circuit wordt gesloten door een tweede applicator die ofwel andere planten ofwel de bodem raakt. De energie doet de planten verwelken van de binnenkant uit, rechtstreeks tot in de wortels.


Nu is de AgXtend XPU beschikbaar, die speciaal werd ontworpen om groenonderhoud efficiënter te kunnen uitvoeren. De frontunit van 125cm werkbreedte is uitgerust met een Links/rechts side-shift van 60cm. Door zijn compacte design is deze machine ideaal voor smalspoortractoren.

Toepassingsgebieden zijn het onderhouden van publieke paden en pleinen, alsook straten en industrieterreinen. Dankzij de flexibele elektroden van roestvrij staal past de applicator zich aan ieder oppervlak aan en werkt hij met grote nauwkeurigheid, zowel op bestrating, grind als aarde.

Bron: agribex.be