800 jaar oude kastanje uit Overpelt is Mooiste Boom van Vlaanderen

Een 800 jaar oude kastanjeboom uit de Limburgse gemeente Overpelt is verkozen tot de mooiste boom van Vlaanderen. De jury vond “de schoonheid van de boom indrukwekkend”.

De kastanjeboom staat in een oude voormalige boomgaard. In de tweede helft van de 18-de eeuw was hier een jeneverstokerij (1793) gevestigd. De tamme kastanjebomen in de oude boomgaard (15 in totaal) ten oosten van de huidige boerderijgebouwen werden waarschijnlijk in functie van de productie van de Hobosser brandewijn aangelegd. Op de topografische kaart van 1849 is de boomgaard duidelijk weergegeven. Volgens onderzoek is de boom een leeftijd rond de 800 jaar toegekend en valt sinds kort binnen landschappelijk beschermd gebied.
“Vanwege zijn ouderdom, verscholen schoonheid tussen de andere bomen en de historiek verdient deze boom volgens ons een plaats bij de mooiste bomen van Vlaanderen”, laat de organisatie van de verkiezing – Landelijk Vlaanderen, Landmax en de bosgroepen – weten.


“Het publiek was zeer gecharmeerd door deze boom en ook de jury vond de schoonheid van de boom indrukwekkend. Een levend geschiedenisboek waarbij de knokige vorm laat zien dat de boom heel wat gevechten met de natuur en zijn bewoners heeft uitgevochten de afgelopen honderden jaren. ”

De gedeelde tweede plaats ging naar de knotes uit Bonheiden en de bloggende beuk Leopold uit domein de Renesse in Malle.

knotes beuk

 

De andere finalisten kunt u bewonderen op de website van de verkiezing.

De winnaar is volgend jaar kandidaat voor de “European Tree of the year”. Binnenkort weten we dan of de mooiste boom van Europa in Overpelt staat.