2017 was topjaar voor verkoop tuinmateriaal

2016 en 2017 waren zeer goede jaren voor de tuintoelevering. Zo goed zelfs dat veel dealers personeel hebben moeten bij aanwerven. De vraag naar grasmaaiers stijgt al enkele jaren onophoudelijk. Nooit eerder zijn er zoveel robotmaaiers verkocht als in 2017. Kopers van bladblazers en haagscharen kiezen almaar vaker voor toestellen die batterij-aangedreven zijn.

Twee jaar geleden steeg de verkoop van tuinmateriaal (grasmaaiers, haagscharen, kettingzagen, enz.) met 6 procent. In het eerste semester zagen de dealers hun verkoopcijfers nogmaals met 29 procent aantrekken. Dat blijkt uit het Economisch Dossier 2017 van Fedagrim.


• Vooral accu-aangedreven machines zoals bladblazers en haagscharen doen het bijzonder goed. Door de grote vraag konden firma’s de machines zelfs niet binnen de gebruikelijke termijn leveren. Bladblazers zijn er niet eerder zoveel verkocht als in 2016 en 2017. Met een marktaandeel van 71 procent is de draagbare bladblazer op benzine nog steeds erg populair maar de bladblazer met accu wint terrein. Ook bij de haagscharen stijgt de verkoop van de exemplaren uitgerust met een accu spectaculair: van 5 procent in 2011 naar 25 procent in 2016 en zelfs 35 procent in de zes eerste maanden van 2017.

• Een tweede tendens die sectorfederatie Fedagrim opvalt, is de grote vraag naar robotmaaiers, met een absoluut record in 2017. Ondanks het pittige prijskaartje van robots waren er halverwege het jaar al 13.829 verkocht. In vijf jaar tijd is de verkoop verdrievoudigd. De exponentieel stijgende verkoop van robotmaaiers gaat ten koste van zelfrijdende grasmaaiers en in mindere mate ook van zitmaaiers.

• De verkoop van kettingzagen trok in 2017 opnieuw aan. Tijdens de eerste zes verkoopmaanden haalde de elektrische kettingzaag reeds een marktaandeel van 23 procent vergeleken met de kettingzaag op benzine.

Door de wijziging in de wetgeving merken de Fedagrim-leden ook een toenemende belangstelling voor mechanische onkruidbestrijding. Dat blijkt onder meer uit de gestegen verkoop van klepelmaaiers. In het algemeen deed de professionele markt (tuinaannemers en groenvoorzieners) het goed en ook de verkoop aan gemeenten en andere overheden was uitstekend. In 2018 de verkoopcijfers van 2017 evenaren, wordt niet evident. Er zijn bijvoorbeeld opvallend veel minitractoren verkocht: halfweg 2017 al 416 tegenover 560 in heel 2016. Tractoren kleiner dan 50 pk zijn erg in trek bij gemeentebesturen, maar ook bij paardenhouders en hobbyboeren.